Vláda zahájila projednávání aktualizace Státní energetické koncepce

07.05.2015 13:05

Na jednání ve středu 6. května 2015 členové kabinetu Bohuslava Sobotky začali projednávat aktualizaci Státní energetické koncepce, která určuje rozvoj energetiky v České republice na dalších 25 let. Řešili také Česko-bavorskou výstavu, program stipendií syrským uprchlíkům nebo novelu o podpoře výzkumu.

Vláda zahájila projednávání aktualizace Státní energetické koncepce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Strakova akademie

Státní energetická koncepce je klíčovým dokumentem v oblasti energetiky. Jejím cílem je zajistit spolehlivé, bezpečné a šetrné dodávky energie do České republiky.

Práce na aktualizaci začaly už v roce 2012, dnes vláda řešila finální připomínky, které budou zapracovány do výsledné podoby usnesení. Ke schvalování koncepce se vláda vrátí na jednání za 14 dní.

Česko-bavorská výstava

Na zajištění společné výstavy, která se koná u příležitosti 700. výročí narození Karla IV., vláda dnes vyčlenila 26 milionů korun. Vernisáž Česko-bavorské zemské výstavy je naplánována na 14. května příštího roku ve Valdštejnské jízdárně, odkud poputuje do Norimberku.

Pomoc syrským studentům

Vláda nadále pokračuje v pomoci zemím postiženým válkou. Ve středu schválila poskytnutí dvaceti stipendií pro studenty z řad syrských uprchlíků. V rámci stipendií je zajištěna roční jazyková příprava a následně pět let studia na vysoké škole. Na ročním projektu se podílí kromě Ministerstva zahraničních věcí, také Ministerstva vnitra, školství a zdravotnictví.

Čerpání fondů EU

Členové vlády se dnes zabývali také stavem čerpání evropských fondů. V minulých dnech už Evropská komise schválila první dva operační programy, schválení dalších dvou by mělo následovat. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová uvedla, že systém je připraven pro čerpání a jakmile budou programy schváleny, začne přijímání výzev.

Vláda dnes projednala také například návrh novely zákona o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací nebo změnu složení Legislativní rady vlády. Příští zasedání se uskuteční ve středu 13. května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …