Vladimír Dlouhý: Rychlé schválení ASEK je klíčové pro stabilizaci energetiky

06.05.2015 13:28

Vláda ČR má dnes projednat Aktualizaci státní energetické koncepce ČR (ASEK). Rychlé schválení ASEK a navazujících dokumentů je naprosto klíčové pro stabilizaci české energetiky a jejího směřování v následujících letech. Uvedl to dnes prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Vladimír Dlouhý: Rychlé schválení ASEK je klíčové pro stabilizaci energetiky
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Dlouhý upozorňuje, že pokud nedojde v dohledné době k zásadním rozhodnutím v oblasti energetiky, pak stabilita českého energetického hospodářství je pouze dočasná. Proto vyzývá vládu, aby ASEK přijala, jinak by od 1. července letošního roku byla pro státní správu závazná dosavadní koncepce z roku 2004, jež nereflektuje současnou situaci v energetice a podnikatelském prostředí, které se za 11 let turbulentně změnily.

„Voláme po bezpečnosti dodávek energie, konkurenceschopnosti energetiky, její sociální přijatelnosti a také udržitelnosti jejího rozvoje, což verze z roku 2004 nezabezpečí. Vnímáme, že současná podoba ASEK není vzhledem k široce nastaveným koridorům zcela ideální. Na druhou stranu stojíme za tím, že se v rámci uplynulých let jedná o nejlepší variantu ze všech diskutovaných verzí,“ dodal Dlouhý.

Hlavním posláním ASEK je stanovit, jakými způsoby si Česká republika v příštích letech zajistí spolehlivou, bezpečnou a k životnímu prostředí šetrnou dodávku energie pro potřeby obyvatelstva a ekonomiky ČR, a to za konkurenceschopné a přijatelné ceny. Současně musí zabezpečit nepřerušené dodávky energie v krizových situacích. „Zdůrazňujeme, že toto jsou pro nás pádné argumenty pro její schválení a není na co čekat,“ upozorňuje Dlouhý, který mimo jiné v březnu letošního roku podepsal Třebíčskou výzvu určenou vládě. Výzva, která také vyjadřuje velké obavy, že pátý blok Jaderné elektrárny Dukovany nebude postaven včas, obsahuje silný apel na vládu, aby co nejdříve schválila Státní energetickou koncepci a vytvořila dostatečné účinné legislativní nástroje k realizaci Národního akčního plánu jaderné energetiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…