Vojenské lesy a statky: Brdské stromsázení

04.09.2022 20:15 | Tisková zpráva

Zasaďte strom uprostřed čarovné krajiny Padrťských plání v srdci bývalého vojenského prostoru Brdy! Zanechejte svou stopu v brdské krajině! Stopu, která přetrvá po generace!

Vojenské lesy a statky: Brdské stromsázení
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Zasaďte s vašimi blízkými či přáteli strom, na který se budete chodit hrdě dívat a SPOLEČNĚ pozorovat, jak roste! Celá akce, samotné sázení i celodenní program zaměřený na rodiny s dětmi, proběhnou v unikátní přírodě Padrtí. Využijte ojedinělou příležitost podívat se do míst, která byla pro veřejnost téměř půlstoletí uzavřena. Výhledy, které se návštěvníkům naskytnou, jsou ojedinělé.

Proč na Padrťských pláních?

Protože to je jedno z nejkrásnějších míst v celém Česku. A patrně nejméně známé, neboť celá oblast byla uzavřená. Výhledy, které se z padrťských luk, na nichž jsme akci připravili, účastníkům naskytnou, jsou úchvatné. V oblasti se nikdy intenzivně lesnicky ani zemědělsky nehospodařilo, krajina tak byla ponechána vlastnímu vývoji. Proto se v ní daří řadě chráněných rostlin a živočichů.

Padrtě, to je ale i pohnutá, v leckterých obdobích i rozporuplná, historie budování českého státu.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Na okraji Padrťských plání se nacházely obce Přední a Zadní Záběhlá. Měly vlastní školu, hospodu, náves. Z nich bohužel už nic nezbylo, obce ustoupily začátkem dvacátých let minulého století vznikajícímu vojenskému újezdu. Jedním z hlavních důvodů vzniku újezdu byla potřeba vyčlenit v okolí Prahy, kde se rozbíhala výroba nových dalekonosných děl, prostory, v nichž se budou moci nové zbraně, potřebné pro obranu republiky, testovat a vyvíjet. Obyvatelé vysídlovaných vesnic dostali za vyvlastněné majetky odškodné a přestěhovali se do jiných koutů republiky.

Jediné, co z obou obcí přečkalo až do dnešních dnů, jsou desítky ovocných stromů, které zasadili původní obyvatelé.

A právě z roubů těchto stromů pochází stovky sazenic pro letošní Brdské stromsázení.

Skutečnost, že jsme použili k výsadbě alejí při Brdském stromsázení v maximální míře rouby jabloní, třešní a dalších ovocných stromů ze zaniklých obcí, je jedním ze symbolů této akce, ojedinělé jak náplní, tak i rozsahem.

Jedná se o symbol návratu k tradici, ke zkušenostem našich předků, kteří dokázali o přírodu pečovat mnohdy i lépe než my. Ze starých lesnických map snadno vyčteme, že právě ovocné stromy, ať už podél alejí či vtroušené mezi ostatní dřeviny, tvořily páteř brdské přírody. Přinášely lidem užitek v podobě plodů, ale i stín během letních veder. Ovocné stromy, které chceme do Brd sázet, lahodily lidskému tělu i duši. Proto je chceme s vaší pomocí do krajiny znovu vrátit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…