Vojenské lesy a statky: Déšť a tající sníh „zavřely“ šumavskou stezku kolem Olšiny

06.01.2024 22:08 | Tisková zpráva

V důsledku vytrvalých dešťů a tání sněhu na Českokrumlovsku uzavřely Vojenské lesy a statky ČR (VLS) naučnou stezku Olšina, která vede mokřady kolem stejnojmenného rybníku. Otevřena bude až po opadnutí vody a následných opravách, které vznikly v důsledku vzedmutí hladiny jednoho z nejvýše položených chovných rybníků v republice.

Vojenské lesy a statky: Déšť a tající sníh „zavřely“ šumavskou stezku kolem Olšiny
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Okružní trasa kolem rybníku Olšina mapuje přírodní lokality, které byly po desetiletí veřejnosti nepřístupné, protože až do roku 2016 šlo o součást vojenského újezdu Boletice. Sedmikilometrová stezka vede převážně po povalových chodnících mokřady a rašeliništi územím, které je součástí šumavské chráněné krajinné oblasti, evropsky významné lokality Ptačí oblast Boletice i Přírodní rezervace Olšina. Vojenské lesy a statky stezku otevřeli v létě 2020 a ta se ihned zařadila mezi nejpopulárnější šumavské trasy.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí

„Návštěvníci musí však mít v každém ročním období na paměti, že jde o trasu reálnou přírodou, na níž se v průběhu roku a počasí mohou podmínky výrazně měnit, čemuž je nezbytné přizpůsobit i vybavení na výlet, především vhodnou obuv. Navíc, Olšina je součásti protipovodňových opatření v povodí řeky Vltavy a regulace průtoků za stavů, které hrozí povodní jako nyní, mají samozřejmě přednost před návštěvnickým servisem,“ vysvětlil ředitel divize VLS Horní Planá Martin Honetschläger.

Informace o aktuálním stavu trasy mohou návštěvnici najít na stránkách naučné stezky na portálu Vojenských lesů (ZDE). Zde je mimo jiné informace umístěn semafor, který poskytuje aktuální obrázek o její schůdnosti.

„Pro zimní období obecně platí červené světlo na semaforu, které signalizuje, že vstup je pouze na vlastní nebezpečí. Aktuální stav je ale takový, že nikomu nedoporučujeme to ani zkoušet,“ dodal ředitel Honetschläger.

Vzedmutá hladina mimo jiné na několika místech poškodila povalové chodníky, či je posunula mimo jejich ložiska. Po opadnutí vody, tak bude zprovoznění stezky vyžadovat několik oprav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…