Vojenské lesy a statky: Do Ralska se po třech letech vrací největší lesnická akce pro veřejnost

25.05.2022 9:15 | Tisková zpráva

V sobotu 18. června odstartuje v srdci přírodní lokality Ralsko na Liberecku po dvouleté pandemické pauze největší tuzemská lesnická akce pro veřejnost – LESNICKÝ DEN V RALSKU 2022.

Vojenské lesy a statky: Do Ralska se po třech letech vrací největší lesnická akce pro veřejnost
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Nekomerční prezentaci lesnictví, na níž se prezentuje lesnická technika, závodí dřevorubci, vystavují trofeje z místních honiteb a děti soutěží ve znalostech a dovednostech spojených s přírodou a lesem, zde tradičně uspořádají Vojenské lesy a stataky. 

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Na Lesnický den do areálu Skelná huť v Ralsku v uplynulých letech každoročně mířilo okolo deseti tisíc návštěvníků, letos se odehraje již 44. ročník této oborové akce, kterou zde pořádají Vojenské lesy jako dlouholetý správce této lokality od roku 1977.

„Ve více než čtyřicetileté historii to bylo v uplynulých dvou letech poprvé, kdy jsme museli Lesnický den kvůli pandemii zrušit. Navíc před několika měsíci nebylo jasné, jaký bude další osud této akce spojené s VLS, protože Ralsko mělo přejít pod správu Lesů ČR podle plánů minulé vlády, které však v březnu nový kabinet zrušil. To jsou také dva hlavní důvody, proč se na návštěvníky letos mimořádně těšíme,“ uvedl ředitel VLS Roman Vohradský.

Program akce, nad kterou převzala záštitu ministryně obrany Jana Černochová, bude mít stejnou základní osnovu, jako v posledních letech. Divize VLS v Mimoni zde připravuje, především pro příznivce myslivosti, výstavu trofejí z honiteb ve své správě. Letos na ní mimořádně právě kvůli „pandemické pauze“ představí to nejlepší za tři poslední lovecké sezóny.

Již tradičním tahákem akce budou souboje nejlepších tuzemských i zahraničních dřevorubců v rámci národního šampionátu v práci s motorovou pilou. Na plochách okolo závodišť si pak zájemci budou moci prohlédnout zahradní a lesnickou techniku – od sekaček na trávu až po ty nejsofistikovanější těžební stroje harvestory. Ve vzduchu svůj stroj pak představí také Armáda ČR, která s pomocí vrtulníku s bambivakem předvede simulaci hašení lesního požáru.

Na podiu pak proběhnou dvě show – Biketrial vystřídají vyznavači efektního dřevorubeckého sportu s kořeny v USA Stihl Timbersports, jehož hlavními rekvizitami jsou vedle svalů závodníků ostré sekery a obří ruční i motorové pily.

Myslivecký program dá prostor vystoupení trubačů, ukázce sokolníků, prezentaci plemen loveckých psů i ukázkám vábení zvěře. Návštěvníci si budou moci zakoupit vybavení pro pobyt v přírodě, nebo si vyzkoušet svou obratnost s oboustrannou sekerou při hodu na sedm metrů vzdálený terč.

A přilehlé lesy budou patřit hlavně dětem. Pro ně zde lesní pedagogové VLS nachystají bohatý zábavně-naučný program, za jehož absolvování malí návštěvníci dostanou zajímavou odměnu.

Generálním partnerem lesnického dne v Ralsku 2022 je společnost TotalEnergies.

PROGRAM

Pátek 17. června
8.30–18.00, XX. mistrovství ČR v práci s motorovou pilou – Pohár VLS 2022
12.30–13.00, Prezentace generálního partnera Totalenergies
8.00–15.00, Prezentace lesnické a zahradní techniky, výstava loveckých trofejí, prodej vybavení pro pobyt v přírodě

Sobota 18. června
8.00 – 15.00, XX. mistrovství ČR v práci s motorovou pilou – Pohár VLS 2022
9.00, SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ 44. Lesnického dne v Ralsku
8.00–15.00, Prezentace lesnické a zahradní techniky, výstava loveckých trofejí, prodej vybavení pro pobyt v přírodě
9.00–15.00, Program lesní pedagogiky
9.00–10.00, STIHL Timbersports
10.15–10.45, Biketrial Show
11.00–12.00, STIHL Timbersports
10.00–14.00, Hod sekerou
10.00–10.45, Prezentace sokolníků
10.45–11.15, Ukázky vábení zvěře
11.15–11.50, Prezentace trubačů
12.00–12.15, Simulované letecké hašení lesního požáru
12.30–13.30, Ukázka plemen loveckých psů
15.00, SLAVNOSTNÍ VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ XX. mistrovství ČR v práci s motorovou pilou

Další doprovodný program – dřevosochání, ukázka techniky pyrotechniků PČR a HZS, Airbrush – dočasné tetování na kůži, jízda na koních

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…