Vojenské lesy a statky: Ukliď Brdy potřetí

14.11.2017 8:05

Místo pečené husy a tradičního přípitku mladým vínem v 11. hodin a 11 minut vyrazilo devětadvacet milovníků brdské přírody v sv. Martina do největších středočeských hor s pytli na odpadky, rukavicemi, mapami a „pícháky“ na odpadky. Sezvali je sem Vojenské lesy a statky společně s ochránci přírody již potřetí na úklid nejmladší české chráněné krajinné oblasti.

Vojenské lesy a statky: Ukliď Brdy potřetí
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Čekalo je celkem pět tras, většinou začínajících u lesních správ VLS, nebo na hranici CHKO v místech, kde přes turistickou sezónu panuje čilý turistický ruch. Dohromady měřily přes 40 kilometrů. První skupinka dobrovolníků se v 9.00 hodin vydala do unikátní přírody provést očistu z Nepomuku od lesní správy, druhá od hájovny u Nádrže Octárna, další pak z Těňského placu, Neřežína a z Míšova směrem na Padrtě.

„Počasí vyšlo skvěle, bála jsem se, že buď nasněží, nebo alespoň zmokneme, ale ráno bylo hezky a až v průběhu dne se začalo zatahovat,“ popsala brdská lesní pedagožka VLS Petra Večeřová, která u zrodu akce Ukliď Brdy v loňském roce stála. Akci také již tradičně organizačně a logisticky zajistili její kolegové z lesnické divize VLS Hořovice.

V Nepomuku jsme u lesní správy obdrželi nejen černé pytle na odpad, ale i ochranné rukavice a VLS nezapomněly ani tentokrát na několik drobných upomínkových předmětů, které vždy udělaly radost. Pytle se rychle plnily a jen ke křižovatce s Vranovickým dvorem jich podél cesty stálo připravených na odvoz celkem 7. Nepočítám v to ovšem asi 4 pytle, které na trase zanechali zřejmě pytláci, vzhledem k jejich obsahu. Byly zde pozůstatky nejen černé zvěře,“ popsal události na nepomucké trase místní internetový server Příbram.cz (jeho reportáž naleznete zde http://www.pribram.cz/clanek/misto-turistu-brazdily-chko-brdy-uklidove-cety/8803/).

Celkem pak odpadky na každé trase naplnily vždy vrchovatě odvozový picku-up. Tři desítky dobrovolníků pak zamířily domů oslavit svátek věnovaný Svatému Martinovi z Tours, světci, který je patronem charitativní činnosti, o němž legenda praví, že nejen do Brd přijíždí na bílém koni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…