Vojenské lesy a statky odhadují škody v lesích okolo 120 tisíc kubíků dříví

31.10.2017 19:16

Nedělní větrná kalamita způsobila v šesti lokalitách ve správě Vojenských lesů a statků ČR podle prvotních odhadů škody okolo 120 tisíc kubíků dříví. Stejně jako při srpnové větrné smršti jsou nejvíce poškozeny lesní pozemky okolo vojenských újezdů Libavá na Olomoucku a Boletice na Šumavě.

Vojenské lesy a statky odhadují škody v lesích okolo 120 tisíc kubíků dříví
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Podle ředitele VLS Josefa Vojáčka není poškození vojenských lesních pozemků nijak dramatické.

„Byť se nejedná o zanedbatelnou škodu, kalamita nevybočuje z rozsahu, který jsme zvyklí v posledních letech v souvislosti s větrem či ledovkami řešit. Disponujeme dostatkem zpracovatelských kapacit pro zpracování dříví,“ poznamenal Josef Vojáček.

Nedělním větrem byly poškozeny u VLS především smrkové porosty, v převážné míře se však jedná o rozptýlené škody. Proto VLS budou prvotní odhady dále upřesňovat, lesníci však zatím podle informací z terénu nepředpokládají, že přerostou konsolidovaný objem 150 tisíc kubíků.

Nejvíce problémů přitom vítr u Vojenských lesů a statků napáchal na Libavé na Olomoucku. Divize VLS v Lipníku nad Bečvou zde hlásí škodu v rozsahu 45 tisíc metrů krychlových dříví. Z Horní Plané na Šumavě, která spravuje vojenský újezd Boletice, pak hlásí polomy v objemu kolem čtyř desítek kubíků. Obě tyto lokality patřily přitom v rámci VLS k nejpostiženějším také během srpnových větrných poryvů.

Postižené porosty budou postupně čištěny. Zpracování kalamity Vojenské lesy a statky  předpokládají do konce března 2018.

Vojenské lesy a statky ČR jsou státním podnikem s více než 80. letou tradicí. Celkem spravují přes 140 tisíc hektarů pozemků v šesti lesních lokalitách v současných nebo bývalých vojenských újezdech (VÚ). Jedná se o bývalý výcvikový prostor v Brdech (nyní CHKO), Boletice na Šumavě, VÚ Hradiště v Doupovských horách na Karlovarsku, severočeské Ralsko a VÚ Březina (Vyškovsko) a Libavá (Olomoucko). Lokality ve správě VLS patří k nejzachovalejším lesním celkům v celé Evropě.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…