Vojenské lesy a statky zvou do srdce Brd na výlov Dolejšího Padrťského rybníku

29.10.2023 22:08 | Tisková zpráva

VLS zvou veřejnost na výlov Dolejšího Padrťského rybníku. Výjimečná rybářská událost s doprovodným programem v kulisách drsné přírody v srdci Brd se odehraje ve středu 8. listopadu od 7:00 do 14:00 hodin.

Vojenské lesy a statky zvou do srdce Brd na výlov Dolejšího Padrťského rybníku
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Kdo chce vidět brdskou „fišpartu“ zatahovat sítě na jednom z ikonických vodních děl v srdci chráněné krajinné oblasti Brdy, bude si muset skutečně přivstat, protože zátah začne již v 7:00 hodin ráno.

„Padrťské rybníky jsou jednou z nejcennějších součástí brdské přírody. Jsou napájeny přítoky, které na své cestě nepotkaly civilizaci ani intenzivně obdělávanou zemědělskou půdu. Leží v nadmořské výšce 640 metrů a vzhledem ke specifickým místním podmínkám jejich výlov patří k nejkrásnějším a zároveň také k nedrsnějším tuzemským rybářským událostem,“ uvedl Roman Vohradský, ředitel Vojenských lesů a statků ČR, které na Padrťských rybnících hospodaří.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí

Dvojice Padrťských rybníků na náhorní planině v srdci Brd se loví střídavě jednou za dva roky, protože ryby v čistých, ale chladných vodách středočeského pohoří dorůstají pomaleji. Na vodních dílech navíc kvůli ochraně přírody probíhá chov bez využití obvyklých intenzivních chovných metod – tj. bez přikrmování i chemizace vody. Opatření, jehož hlavním důvodem je především ochrana vzácné populace raka kamenáče na tocích pod vodními díly, má však pozitivní dopad také na kvalitu ryb. Ryby z Padrťských rybníků jsou díky tomu ceněné pro své chutné a zdravé maso.

„Letos budeme lovit menší z dvojice vodních děl – Dolejší Padrťský rybník. Od 9:00 hodin bude na hrázi probíhat prodej čerstvých ryb z výlovu. K dostání budou kapři a dravé ryby. Pro děti, především pro školní kolektivy z okolí Brd, bude připraven také doprovodný edukativní program u stánku podnikové lesní pedagogiky. Prodej občerstvení a pochutin z ryb bude probíhat u lovecké chaty Rybářská bašta u Hořejšího Padrťského rybníku nedaleko turistického rozcestníku s přístřeškem,“ doplnil ředitel brdské divize VLS David Novotný.

Čerstvé ryby z výlovu v srdci Brd pak budou k dostání pro veřejnost také na podnikových sádkách v Mirošově na Rokycansku každý pátek od 13.00 do 16:00 hodin. V posledním předvánočním týdnu pak budou prodávat rybáři z Padrtí kapry na štědrovečerní stůl a další ryby denně od úterý 19. 12. do pátku 22.12. od 8:00 do 16:30 hodin. V sobotu před Štědrým dnem pak od 8:00 do 15:00 hodin.

K Padrťským rybníkům je vjezd možný jen na zvláštní povolení, návštěvníci však mohou použít bohatou nabídku turistických tras a cyklotras v jejich okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…