Výročí příchodu věrozvěstů na obrazovce České televize

18.07.2013 21:20

Česká televize uctila letošní 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu třemi premiérami dokumentů, čtyřdílným docudramatem a přenosy svátečních událostí pořádaných u příležitosti výročí.

Výročí příchodu věrozvěstů na obrazovce České televize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Vrcholem tematického vysílání byl přenos sváteční bohoslužby k uctění sv. Cyrila a Metoděje z nádvoří před bazilikou na Velehradě. Česká televize zařadila pořady k oslavám příchodu věrozvěstů do svého programu na ČT2 v období od 25. června až do 20. července.

„Připomínka příchodu věrozvěstů na naše území patří k těm nejvýznamnějším výročím, které si v letošním roce na obrazovkách České televize připomínáme. Do vysílání jsme zařadili řadu pořadů různých žánrů, které tento historický moment reflektovaly. Věříme, že podobným přístupem k významným společenským výročím beze zbytku naplňujeme poslání televize veřejné služby a nabízíme divákům to, co na soukromých televizích nenajdou,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

 Tematické vysílání k výročí příchodu slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Moravu zahájila 25. června přenosem bohoslužby Pravoslavné církve na ČT2. Jednalo se o záznam akce s názvem Setkání kultur, která se konala na konci května v areálu Slovanského hradiště v Mikulčicích za přispění Jihomoravského kraje, Masarykova muzea v Hodoníně, Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku a desítek měst a institucí. Vrcholem setkání a částí, jejíž záznam Česká televize přenášela ve svém vysílání, byla pravoslavná Bohoslužba za účasti pravoslavných hierarchů celého světa a dalších osobností náboženského, kulturního a politického života z domova i ze zahraničí.

 V pořadí druhým nasazeným pořadem byl záznam slavnostního komponovaného večera s názvem Cyril a Metoděj – Mikulčice 2013 vysílaný v sobotu 29. června na ČT2. Hudebně-vizuální pořad informoval o více než 40 dílčích akcích, jež vznikly jako součást projektu Setkání kultur. Česká televize zařadila pořad do vysílání před prvním uvedením úvodního dílu stěžejního pořadu tematického vysílání, čtyřdílného dokudramatu Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů.

 Snímek je výpravnou historickou exkurzí do života a díla věrozvěstů Cyrila a Metoděje a líčí jejich putování z Konstantinopole přes Velkou Moravu do Říma. Čtyřdílný seriál využívá formy dokudramatu, oblíbeného formátu zahraničních veřejnoprávních televizí, jenž spojuje dokumentární popisné a vysvětlující vyprávění s hranými scénami v historickém prostředí. V hlavních rolích se představili Roman Zach a Ondřej Novák. Do dalších rolí obsadil režisér Petr Nikolaev Josefa Abrháma či Petru Špalkovou. Česká televize cyklus začala vysílat v sobotu 29. června, první tři díly zaznamenaly nadprůměrný divácký ohlas se sledovaností 254 tisíc diváků starších 15 let. Poslední čtvrtý díl uvidí diváci v sobotu 20. července. V koprodukci České televize vznikl i stejnojmenný celovečerní film, který se v kinech objeví na podzim tohoto roku.

 Ve sváteční předvečer ve čtvrtek 4. července zařadila Česká televize tradiční 70minutový přímý přenos Večera lidí dobré vůle z nádvoří před velehradskou bazilikou. V pořadu vystoupil jeden z nejslavnějších italských barytonistů současnosti Franco Vassallo, sólista Národního divadla Roman Janál, slovenská sopranistka Simona Houda-Šaturová, mezzosopranistka Kai Rüütel z Estonska, soubor Hradišťan s Jiřím Pavlicou a další.  Pořadem provázeli Barbora Černošková a Pavel Kříž, režie se ujal Vojtěch Fatka.

 Vrcholným dnem tematického vysílání byl sváteční den 5. července. V dopoledních hodinách zařadila Česká televize do vysílání premiéru dokumentu Bazilika režiséra Václava Křístka pojednávajícím o méně známých událostech, které se udály ve Velehradu, nejvýznamnějším poutním místě na území České republiky v období komunistického režimu.

 Na pořad navázal dvouhodinový přímý přenos slavnostní bohoslužby k uctění sv. Cyrila a Metoděje z nádvoří před bazilikou na Velehradě. Bohoslužbu sledovalo 140 tisíc diváků s podílem na publiku 11,21 %. Další publikum získal přenos na stránkách pořadu na webu České televize.

 Odpolední vysílání zahájila premiérou dokumentu zachycujícího příběh věrozvěstů, snímek režiséra Otakára Marii Schmidta Cyril a Metoděj – Dědictví otců a matek zachovej nám, Pane! Dokument pojednává o lidském příběhu bratří věrozvěstů a spojuje hrané dobové scény s prostředím současného světa. Autorem scénáře a režisérem dokumentu je Otakáro Mária Schmidt. Do rolí Cyrila obsadil římskokatolického kněze, genetika, spisovatele a pedagoga Marka Orko Váchu, role Metoděje se ujal studentský kaplan brněnského jezuitského kostela Nanebevzetí Panny Marie Miroslav Herold. Dokument vznikl v koprodukci České televize a společnosti Punk Film.

 Sváteční vysílání uzavřel třetí premiérový dokument Pod ochranou Žerotínů pojednávající o příběhu Kralické bible, jež je jedním z prvních biblických překladů z originálních textů a patří k pokladům českého jazyka i kultury. Polohraným dokumentem provází fiktivní postava Matěje Prokopa. Objasňuje, v jak nesnadných podmínkách kniha vznikala, jak vyrostla ze zápasů víry společenství Jednoty bratrské. Česká televize vysílala dokument v sobotu 6. července v dopoledních hodinách na ČT2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…