ZP MV ČR: Jste unavení? Možná za to může artritida

19.10.2018 18:15

Velká únava nemusí být jen důsledkem náročného životního stylu či oslabené imunity. V mnoha případech je také prvním příznakem závažnějších onemocnění. Jedním z nich je i chronické autoimunitní onemocnění kloubů zvané revmatoidní artritida.

ZP MV ČR: Jste unavení? Možná za to může artritida
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

V loňském roce se s touto nemocí potýkalo 25 600 klientů Zdravotní pojišťovny ministerstva ČR (ZP MV ČR), což je srovnatelné číslo s rokem předchozím. Náklady na léčbu však přesto rostly. Z roku na rok o 18 milionů korun. Loni ZP MV ČR za léčbu artritidy zaplatila téměř 330 milionů korun. „Zatímco v roce 2016 jsme na léčbu artritidy vynaložili 310 milionů korun, loni to bylo při srovnatelném počtu pacientů o 18 milionů více. Více než polovinu z této částky představovaly náklady na léky,“ říká tisková mluvčí ZP MV ČR Hana Kadečková.

Únava zhoršuje kvalitu života

Až 70 % pacientů s revmatoidní artritidou trápí nadměrná únava a vyčerpání. Mnozí z nich ji dokonce považují za výrazně větší nepříjemnost než další z typických příznaků – bolest kloubů.

Pocit nesmírné únavy negativně ovlivňuje každodenní život pacientů. Jednak omezuje jejich fyzickou aktivitu, jednak zhoršuje jejich náladu i komunikaci s ostatními lidmi. Zaměstnání, ale také běžné aktivity a koníčky, například práce na zahradě, vaření nebo sport se stávají obtížně zvladatelnými. Lidé s artritidou často trápí i nekvalitní spánek, což má další nepříznivý dopad na náladovost, vyčerpanost a stres.

Artritida si nevybírá, více však trápí ženy

Artritidou je ve světě postiženo přibližně 1 % dospělé populace, v Evropě pak trpí některou z forem artritidy či revmatického onemocnění více než 100 milionů lidí. Onemocnění se vyskytuje prakticky v každém věku, nevyhýbá se dokonce ani dětem.  Mezi pacienty však převládají ženy, nemocí jsou postiženy 2–3krát častěji než muži. S tím korespondují i statistiky ZP MV ČR. „Z celkového počtu našich pojištěnců léčících se s artritidou, bylo 18 130 žen, což je téměř 71 % všech nemocných,“ potvrzuje Kadečková.

Podle lékařů nemoc zkracuje život pacientů o přibližně 10 až 15 let. Vedle únavy patří mezi její příznaky také teplota, nechutenství a úbytek na váze, bolest, ztuhlost a otok kloubů – nejčastěji jde o klouby rukou, prstů a nohou. Zcela vyléčit nemocného s revmatoidní artritidou nelze. Pomocí léků se tlumí bolest a další příznaky nemoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…