ZP MV ČR: Kojení prospívá zdraví a buduje vztah s miminkem!

07.08.2018 9:04

Poradí s ním laktační poradkyně. Namísto toho, aby se maminky těšily z prvního kontaktu se svým miminkem, mnohdy se stresují a jsou zbytečně nervózní.

ZP MV ČR: Kojení prospívá zdraví a buduje vztah s miminkem!
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Budu mít dostatek mléka? Bude dítěti stačit? Jak poznám, že pije dostatečně? Přitom základem úspěšného kojení je především klidná a vyrovnaná matka. Až 98 % žen je schopno kojit a mateřské mléko je to nejlepší, co lze miminku dát.

Ne vždy se však kojení hned daří. Zvláště prvorodičky mohou mít řadu pochybností nebo problémy s technikou kojení. V těchto případech je možné se obrátit na laktační poradkyni, na kterou vám Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZP 211) přispívá v rámci fondu prevence až 1000 Kč.

Mateřské mléko dodá dítěti potřebné živiny a protilátky důležité pro jeho správný vývoj. Světová zdravotnická organizace doporučuje mateřské mléko jako nejvhodnější potravu pro všechny děti, včetně těch nedonošených nebo nemocných. Miminko chrání před průjmy, proti infekcím dýchacích cest a zánětu středouší, snižuje riziko cukrovky, alergie, obezity a anémie, podporuje duševní schopnosti a pozitivně ovlivňuje stav kostí v dospělosti a stáří.

Kojení je přínosné i pro matku

Kojení přináší výhody také matce. Poporodní ztráta krve je menší, žena je méně ohrožena chudokrevností, děloha se po porodu rychleji vrací do původního stavu. Kojení lépe chrání před rakovinou prsu, vaječníků a osteoporózou. Kromě zdravotních aspektů je zde ještě jedno velmi důležité hledisko – kojení upevňuje citovou vazbu matky s dítětem.

Zejména prvorodičky někdy z kojení zbytečně panikaří. Pomocnou rukou a obrovskou psychickou podporou je pro ně v tu chvíli laktační poradkyně, vyškolená profesionálka, na kterou je možné se v případě problémů či dotazů obrátit. A to buď hned v porodnici, nebo kdykoli později po návratu domů.

Klientky ZP 211 mají v rámci fondu prevence možnost čerpat příspěvek až 1 000 Kč na laktační poradkyni: „Ženy v souvislosti s těhotenstvím mají nárok čerpat roční příspěvek z fondu prevence 500 Kč dvakrát. Mohou se tedy rozhodnout, že celou částku použijí na rady laktační poradkyně,“ doplňuje tisková mluvčí ZP 211 Hana Kadečková.

Pozor na správnou techniku kojení

Důležitá je správná technika kojení. Závisí na vzájemné poloze maminky a miminka, na způsobu přisátí a technice sání. Maminky by se měly snažit o co největší kontakt s dítětem a co nejčastěji miminko přikládat k prsu. Čím častěji kojí, tím lépe se totiž stimuluje tvorba mléka. Efektivní je i noční kojení, mezi 2. a 4. hodinou je totiž prolaktin, hormon zodpovědný za tvorbu mléka, nejvyšší.

Každé miminko je z hlediska kojení individuální a není potřeba se stresovat, pokud ho vyžaduje 12x i vícekrát za den. Kojit by se mělo tak dlouho, dokud dítě u prsu zůstává. Častou obavou maminek je, zda miminko dostává dostatečné množství mléka. V tom případě si musí všímat jeho projevů a chování – zda je spokojené, nepláče a je klidné, kolik spotřebuje plen (plně kojené dítě 6 až 8 plen denně), konzistence a barvy stolice i toho, jak se miminko vyvíjí (výška, váha).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…