Zahájení Pražského jara: V přímém přenosu na ČT art a pro 26 zemí světa

06.05.2014 19:44

Česká televize odvysílá 12. 5. na kanálu ČT art zahajovací koncert letošního ročníku Pražského jara. Přenos uvidí i diváci v dalších šestadvaceti zemích světa včetně Číny, Japonska či Jihoafrické republiky.

Zahájení Pražského jara: V přímém přenosu na ČT art a pro 26 zemí světa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Česká televize je dlouhodobým podporovatelem české kultury, která získává, i díky kanálu ČT art, stále větší prostor ve vysílání. Zahajovací koncert festivalu Pražské jaro s cyklem symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast pod taktovkou Jiřího Bělohlávka tak uvidí diváci v přímém přenosu na ČT art v pondělí 12. května od 20 hodin.

Tuto možnost získají ale i milovníci české hudby v dalších šestadvaceti zemích, a to díky spolupráci České televize, České filharmonie, festivalu Pražské jaro a společnosti Unitel. Záznam koncertu, vyrobený Českou televizí tak odvysílá například rakouská stanice ORF 3 i kulturní kanál ARTE v Německu a ve Francii a zahraniční televizní stanice v dalších zemích včetně Číny, Japonska či Jihoafrické republiky.

„Česká televize a její kulturní kanál ČT art se tak stává součástí celosvětového televizního prostoru.  To, že nyní přineseme koncert České filharmonie, zahajující Pražské jaro, je přesně tím typem spolupráce, kterou vyhledáváme. Dohromady spojí významné instituce a zároveň přinese nezanedbatelný mezinárodní rozměr. Těžit z ní tak můžou nejen naši diváci, ale vlastně celá česká kultura,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Na festival Pražské jaro navnadí ČT art diváky už 10. 5., a to premiérovým uvedením koncertu z loňského ročníku festivalu, na kterém hrál Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením dirigenta Libora Peška. ČT art letos pořídí také záznam vystoupení Pavel Haas Quartetu, jejž Pražské jaro hostí. „Soubor má vysoké renomé především v zahraničí a záznam bude prvním uceleným vystoupením natočeným pro Českou televizi. Kromě těchto koncertů budeme od poloviny května až do začátku června vysílat i dvacet vydání pořadu Echo Pražského jara, a to nejzásadnější z festivalového dění zachytíme i v připravovaném dokumentu,“ doplňuje Tomáš Motl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…