Zájem investorů o dluhopisy ČD Cargo významně přesáhl hodnotu realizované emise

28.06.2016 18:59

Dobrá ekonomická kondice pátého největšího železničního nákladního dopravce v Evropě si opět bez problémů získala důvěru českých investorů.

Zájem investorů o dluhopisy ČD Cargo významně přesáhl hodnotu realizované emise
Foto: red
Popisek: ČD Cargo

ČD Cargo, a.s. v polovině měsíce června přistoupilo k plánované emisi dluhopisů ve výši 500 mil. Kč. Touto transakcí dopravce nahrazuje splatné dluhopisy v nominální hodnotě 658 mil. Kč. Dochází tedy k částečné úhradě a re-financování realizovaných dlouhodobých investic. Úrok nových pětiletých dluhopisů byl dojednán na historicky nejnižší úrovni 1,28% p.a.

„Využili jsme příznivé situace na trhu dluhové služby a přistoupili k dlouhodobě plánované finanční transakci. Velmi nás těší opětovná důvěra investorů v ČD Cargo a velký zájem o naše dluhopisy. Dobré zprávy z úvodu letošního roku v podobě výsledků hospodaření Carga a především také zvýšení ratingu mateřské ČD, a.s., důvěru investorů ještě více prohloubily a významně přispěly ke snížení finální úrokové sazby. Samotná emise nových dluhopisů trvala jen pár dní a dnes již máme finanční prostředky na účtu. Touto transakci snižujeme náklady na obsluhu dluhu přibližně o 26,5 mil. Kč ročně, což taktéž hodnotím velmi pozitivně“ uvedl předseda představenstva Ivan Bednárik.

Základní parametry nově emitovaných dluhopisů jsou tedy následující:

Nominální hodnota 500 mil. Kč, úroková sazba 1,28 % p.a. (při emisním kurzu 100%), splatnost dluhopisů červen 2021 a hlavní manažer emise Raiffeisenbank a.s.

Zadlužení společnosti zůstává na příznivé úrovni pod 45 procenty, kdy touto transakcí dochází i k částečné úhradě dluhu z minulých let. Dluhopisy, resp. dlouhodobé cizí zdroje obecně, používá ČD Cargo pro financování dlouhodobého majetku, primárně pak na pořizování a modernizaci železničních kolejových vozidel. K nové emisi ČD Cargo přistoupilo s přihlédnutím k životnosti těchto „výrobních prostředků“ a zahájené expanzi na zahraniční trhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

22:08 Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

Mimořádný zážitek z návštěvy ojedinělé přírodní a technické památky chce do budoucna připravit zájem…