Zákon ukládá SPÚ ve věci církevních restitucí řadu povinností, ale na jejich splnění mu dává jen půlroční lhůtu

11.08.2015 18:34

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil, jaké náklady s sebou nesl vznik Státního pozemkového úřadu (SPÚ), který nahradil Pozemkový fond ČR (PF).

Zákon ukládá SPÚ ve věci církevních restitucí řadu povinností, ale na jejich splnění mu dává jen půlroční lhůtu
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Zaměřil se také na to, jak nový úřad hospodařil a jak plnil své povinnosti v souvislosti s církevními restitucemi. Kontrola se věnovala zejména období mezi lety 2012 až 2014. Nejzávažnější pochybení v hospodaření SPÚ se týkalo bezúplatného užívání vozidel úřadu pro soukromé cesty zaměstnanců. Zřízení SPÚ v roce 2013 přineslo plánovanou úsporu 227 milionů korun, a to mimo jiné snížením počtu zaměstnanců o 358 lidí. Už v roce 2014 však úřad znovu přijal 215 zaměstnanců. Je otázka, zda v dalších letech úřad dosáhne plánovaných úspor.

Stejně jako v řadě jiných kontrolních akcí kontroloři narazili na nepřiměřeně krátkou dobu mezi přijetím zákona a jeho účinností. Vláda začala s přípravou transformace PF už v roce 2008. Zákon o vzniku SPÚ byl schválen v prosinci roku 2012 a účinnosti nabyl už k 1. lednu 2013. SPÚ tak neměl čas na přípravu ekonomického systému, organizační struktury ani směrnic. Nemohl si také včas zřídit účet u ČNB či přístup do informačního systému Státní pokladny. Až do konce května 2013 tak platil své výdaje provizorním způsobem a nemohl také s předstihem připravit smlouvu na dodání softwaru, přestože musel převzít po PF přes 600 tisíc pozemků, 8 a půl tisíce budov a 200 tisíc smluv.

SPÚ uzavírá dohody o vydání nemovitostí v rámci církevních restitucí. Zákon ukládá SPÚ ve spojitosti s řešením jednotlivých výzev k navrácení majetku značné povinnosti. Na jejich splnění mu ale dává jen šestiměsíční lhůtu. SPÚ musel v rámci této lhůty například porovnávat historický a platný stav v katastru nemovitostí. Výzvy, které mu nepříslušely, musel přeposílat příslušným orgánům. SPÚ dále musel geometricky obnovit neexistující hranice pozemků, ověřovat v archivech, zda je nárok na vydání pozemku nezpochybnitelný, a připravovat dohody o vydání. Z celkem 3 404 výzev, které SPÚ řešil, tak u 1 424 nedodržel úřad stanovenou šestiměsíční lhůtu.

Co se hospodaření SPÚ týče, kontroloři zjistili, že SPÚ umožňoval zaměstnancům bezúplatně využívat auta úřadu i pro soukromé účely. Zaměstnanci si sice měli za soukromé cesty hradit pohonné hmoty, ale kontroloři zjistili, že někteří vykazovali služební cesty v době své dovolené. Navíc náklady na údržbu vozů nesl úřad. U kontrolovaných 43 vozidel představovaly soukromé cesty 36 % z více než 451 tisíc ujetých kilometrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…