Zastoupení žen v diplomacii zemí Visegrádské čtyřky? Nejméně velvyslankyň je v Maďarsku, pouhých pět procent

19.12.2015 15:10

Velvyslanecké posty ve všech zemích V4 zaujímají z více jak 80 % muži. Nejméně velvyslankyň je v Maďarsku (5 %). Nejvyššího poměru se ze zemí V4 dosahuje Česká republika, kde velvyslankyně tvoří 16 % z celkového počtu.

Zastoupení žen v diplomacii zemí Visegrádské čtyřky? Nejméně velvyslankyň je v Maďarsku, pouhých pět procent
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Ve všech zemích V4 však ženy téměř chybí ve vedení klíčových diplomatických misí (EU, Německo, USA, Velká Británie a Rusko). (viz graf Bilaterální vztahy vs. mezinárodní organizace a Diplomaté v klíčových misích (po roce 1989) v příloze) Zatímco například ve Velké Británii ženy mohly reprezentovat svou zemi v zahraničí už od roku 1946, v zemí V4 se s prvními ženami v diplomacii setkáváme až po roce 1989. I po převratu však nadále ve všech zemích V4 tvořili více než 85 % diplomatů muži. (viz graf Historický vývoj v příloze)

Profesorka Andrea Pető z Centrální evropské univerzity v Budapešti situaci okomentovala takto: "25 let po převratu a normy, které by postihovaly sexismus namířený proti ženám, se stále neproměnily. Prvním krokem je ale vždy vedení evidence. Bez podrobných výzkumů by celé téma vyrovnaného zastoupení žen v rozhodovacích pozicích bylo možné shrnout ze stolu se slovy, že nerovnost prostě neexistuje. Čísla však ukazují pravý opak."

Ředitelka neziskové organizace Fórum 50 % Jana Smiggels Kavková ke statistice dodává:  Existuje několik strategií, jak vyrovnanějšího zastoupení žen dosáhnout. Například mentoringové programy, které nejen kultivují schopnosti a kvalifikaci žen, ale dávají prostor k síťování, což je velmi důležitý proces na cestě k získání kýžené pozice.“


Srovnávací studii provedl tým neziskových organizací Fórum 50 % (ČR), Demokrácia v strednej Európe (SK), Kongres žen (PL) a Maďarská ženská lobby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…