Zástupci vedení Moravskoslezského kraje navštívili spalovnu

08.02.2016 21:35

Náměstci hejtmanů krajů ČR a vedoucí odborů životního prostředí na závěr svého dvoudenního jednacího programu v Ostravě navštívili Spalovnu průmyslových odpadů společnosti SITA CZ.

Zástupci vedení Moravskoslezského kraje navštívili spalovnu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Exkurzi iniciovala kancelář hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka.

Spalovna se nachází v ostravské části Mariánské Hory a představuje jednu z nejmodernějších technologii termického odstraňování nebezpečných odpadů v Evropě. Podstatnou část technologie tvoří zařízení na čištění spalin. Ke spalovně přiléhá logistické centrum s  technologiemi pro třídění a předúpravu druhotných surovin. Areálem, který se rozkládá na 13 600 metrech čtverečních a v němž pracuje více než 50 zaměstnanců, projde ročně až 95 000 tun odpadu.

Zástupci managementu SITA CZ představili nejprve činnost společnosti v kontextu mateřské mezinárodní skupiny SUEZ, která se zabývá činnostmi v odpadovém hospodářství a vodohospodářství a ročně zpracuje 44 miliónů tun odpadu na celém světě. Poté zasadil technologii spalovny do kontextu široké škály ostatních technologií zpracování odpadu v České republice, které SITA CZ provozuje: kompostárny, zařízení pro zpracování kapalných odpadů, logistická centra pro zpracování druhotných surovin a další.

Během debaty, která se odehrála v době zahájení veřejného připomínkování důležitých návrhů dvou novel odpadových zákonů, se nehovořilo jen o spalování a energetickém využívání odpadů, ale také o konkrétních opatřeních na podporu oběhového hospodářství, materiálového využití a recyklace odpadů. Krajští úředníci se také zajímali o skladbu nebezpečných odpadů, které jsou ve spalovně odstraňovány. Jedná se v první řadě o odpady ze zdravotnictví a dále organické a anorganické chemikálie z průmyslu. Další dotazy směřovaly na výstupy ze spalovny - ty tvoří v převážné většině struska v celkovém množství 2 200 tun ročně.

Po teoretické části si návštěvníci prohlédli celý areál včetně velína spalovny, kde mohli nahlédnout do monitorovacího systému čištění spalin. Seznámili se také s energetickou bilancí spalovny, která vyprodukované energie využívá pro vlastní provoz areálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …