Zoo Olomouc zaznamenala rekordní návštěvnost

22.01.2023 15:45 | Tisková zpráva

Vůbec nejvyšší návštěvnost za posledních jedenáct let zaznamenala v roce 2022 Zoologická zahrada Olomouc. Počet návštěvníků se na turniketu u vstupu do zoo loni zastavil na čísle 367 711. Mezi nejvíce atraktivní akce se z hlediska zájmu návštěvníků zařadily Velikonoce v zoo, Večer duchů a Víkend dětí.

Zoo Olomouc zaznamenala rekordní návštěvnost
Foto: svaty-kopecek.cz
Popisek: ZOO Olomouc

„Jako každoročně přicházíme s vyhodnocením uplynulého roku a za sebe i zřizovatele, kterým je město Olomouc, děkujeme všem návštěvníkům za jejich podporu a přízeň. Zasloužili se totiž o nejvyšší návštěvnost za posledních jedenáct let,“ uvedl ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň. Pro srovnání v roce 2021 byla návštěvnost 367 248, v roce 2020 pak 293 457 návštěvníků.

Olomoucká zahrada otevřela brány svým návštěvníkům poprvé v roce 1956. 16 884 734 je celkový počet návštěvníků, který do ní od jejího založení zavítal. Na ploše 42 hektarů zoo chová 1591 jedinců ve 386 druzích. Rok 2022 přinesl odchov 250 mláďat. Roční útrata za nákup krmiva se vyšplhala na téměř 7 milionů, náklady na denní spotřebu krmiva představovaly částku necelých 20 tisíc korun.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28718 lidí

Mezi významné počiny může zoo zařadit zdařilé odchovy u mravenečníků čtyřprstých, mravenečníka velkého, kozorožců kavkazských, kaloňů rodriguezských, lemurů běločelých, gibonů zlatolících, zubrů evropských, lemurů kata, kotulů veverovitých, ocelotů slaništních, sobů polárních, medojeda kapského, oryxů jihoafrických, kamzíků alpských, sik vietnamských, čápů černých, hus tibetských, seriemy rudozobé, gekonů obrovských.

Mezi nové druhy, které zoo přivezla, patří outloň malý, klokánci rudohnědí, klokánci krysí, kusu liščí, kojoti, gekon širokoprstý a štíhlovka Ravergierova. „Pro doplnění stávajících druhů byli do zoo přivezeni ještě lenochod dvouprstý, lemur tmavý, kosman stříbřitý, mirikina bolivijská, panda červená, lev berberský, velbloud dvouhrbý, žirafa Rothschildova, daněk mezopotámský, pižmoň grónský a ara vojenský,“ vypočítává mluvčí zoo Iveta Gronská.

Za nejvýznamnější stavební projekty v zoo lze považovat projekt, který řeší problematiku zadržování dešťových vod a jejich postupné vypouštění zpět do přírody. Na ten plynule navázal projekt rekonstrukce inženýrských sítí. „Týkal se rozvodů vody, nízkého a vysokého napětí, kanalizace, veřejného osvětlení, či optických sítí a nové trafostanice. Společně s tím docházelo k rekonstrukci povrchů komunikací, výměně zábradlí a oplocení za prvky z akátu,“ objasnila mluvčí.

Neustále zvyšující se nároky na úroveň občerstvení se zasloužily o výstavbu také dvou nových provozoven – grilu U Lvů a kavárny U Koziček. Myšlenka zoogeografických zón, v nichž se budou setkávat zvířata, která by se takto potkala i ve volné přírodě, vznikla už v minulosti. Na už dokončené etapy safari navázala realizace posledních dvou - Safari Austrálie a Arktida.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…