Zoo Plzeň: Koniklece otevřené zpátky do Českého Krasu

31.10.2022 9:48 | Tisková zpráva

Za pěkného slunečného počasí se nám podařilo vysadit 69 sazenic vzácného koniklece otevřeného (Pulsatilla patens) původem z Líšnice na předem vytipovanou lokalitu v Hostimi u Berouna.

Zoo Plzeň: Koniklece otevřené zpátky do Českého Krasu
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

Akce se zúčastnili za AOPK Petr Vít, za CHKO Český Kras Vojen Ložek ml., za spolek Třesina Pavel Skala a za Zoo a BZ Plzeň Lucie a Tomáš Pešovi. Rostliny dodala plzeňská zahrada a Botanická zahrada v Troji. Lokalita bude pod dohledem Pavla Skaly. Jeho spolek se snaží uskutečňovat taková opatření, která umožní přežití ohrožených druhů rostlin a živočichů. Koniklec otevřený se u nás vyskytuje především v severních a severozápadních Čechách a tyto lokality jsou tak na západním okraji jeho areálu.

Centrem rozšíření jsou jihoruské stepi. Koniklec je málo konkurenčně schopný a negativně reaguje na probíhající změny v krajině, které vedly k jeho úbytku. Na lokalitách je nutné obnovit kosení či pastvu, aby došlo k narušení drnů a semena mohla vyklíčit. V Hostimi dochází ke kontrolované pastvě poníky, a tak je tato lokalita vhodná pro reintrodukci. Koniklec patří mezi kriticky ohrožené druhy naší květeny. Naší snahou je pomoci zachovat tento druh na lokalitách jižně od Prahy, a tím přispět k zachování biodiverzity ve zdejší krajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…