Zoo Plzeň: Koniklece otevřené zpátky do Českého Krasu

31.10.2022 9:48 | Tisková zpráva

Za pěkného slunečného počasí se nám podařilo vysadit 69 sazenic vzácného koniklece otevřeného (Pulsatilla patens) původem z Líšnice na předem vytipovanou lokalitu v Hostimi u Berouna.

Zoo Plzeň: Koniklece otevřené zpátky do Českého Krasu
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

Akce se zúčastnili za AOPK Petr Vít, za CHKO Český Kras Vojen Ložek ml., za spolek Třesina Pavel Skala a za Zoo a BZ Plzeň Lucie a Tomáš Pešovi. Rostliny dodala plzeňská zahrada a Botanická zahrada v Troji. Lokalita bude pod dohledem Pavla Skaly. Jeho spolek se snaží uskutečňovat taková opatření, která umožní přežití ohrožených druhů rostlin a živočichů. Koniklec otevřený se u nás vyskytuje především v severních a severozápadních Čechách a tyto lokality jsou tak na západním okraji jeho areálu.

Centrem rozšíření jsou jihoruské stepi. Koniklec je málo konkurenčně schopný a negativně reaguje na probíhající změny v krajině, které vedly k jeho úbytku. Na lokalitách je nutné obnovit kosení či pastvu, aby došlo k narušení drnů a semena mohla vyklíčit. V Hostimi dochází ke kontrolované pastvě poníky, a tak je tato lokalita vhodná pro reintrodukci. Koniklec patří mezi kriticky ohrožené druhy naší květeny. Naší snahou je pomoci zachovat tento druh na lokalitách jižně od Prahy, a tím přispět k zachování biodiverzity ve zdejší krajině.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…