Zoo Plzeň chová nově vzácné zebry bezhřívé

03.08.2020 21:20

Plzeňská zoologická zahrada chová nově vzácné zebry bezhřívé. Stará se nyní o dvě klisny a jednoho hřebce, kteří pocházejí z polské Zoo Borysew. Druhové jméno si zebra získala díky redukované hřívě, kterou ve dvou až třech letech téměř ztrácí. Plzeňská zoo tak vystřídala dlouholetý a úspěšný chov zebry Chapmannovy.

Zoo Plzeň chová nově vzácné zebry bezhřívé
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

V současné době se vyskytuje zhruba 300 posledních jedinců zebry bezhřívé na savanách a v křovinatých oblastech severní a severovýchodní Ugandy. Tento poddruh chová jen 11 zoologických zahrad na světě. Chovná základna pochází z Čech. Zebry bezhřívé dovezli do Evropy mezi lety 1969 a 1976 tehdejší ředitel královedvorské zoo Josef Vágner a zoolog Luděk Dobroruka. Populace nyní spíše stagnuje a hrozí jí postupný pokles.

Tento negativní trend se snaží čeští a slovenští zoologové vzájemnou spoluprací zvrátit. Usilují proto o umístění většiny zeber bezhřívých žijících v lidské péči do Česka a na Slovensko. Česká republika je přitom už nyní světovou baštou těchto zeber. Stáda tvořená potomky zvířat ze Dvora Králové žijí rovněž v Liberci, Praze, Košicích a nyní i v Plzni.

zebra

Zebra bezhřívá žije v rodinných skupinách o 6–20 jedincích. Vůdčí klisna vede hierarchicky uspořádané stádo, které uzavírá jeden dospělý samec. Klisna rodí po roce březosti jedno mládě.

Zebry Chapmannovy žily v Plzni nepřetržitě od roku 1974 a odchovaly několik desítek mláďat. Postupně byly přesunuty do nových chovatelských zařízení. Nyní osmnáctiletá kobyla Zaira odcestovala do Spišské Nové Vsi na Slovensku, jedenáctiletá Cuanza a čtyřletá Cabiri do Zoo Dvorec v jižních Čechách. Dva roční hřebce převezli chovatelé do Zoo Borysew v Polsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …