Zoo Praha: Luskouni jsou tady, to nejtěžší začíná

18.04.2022 18:18

Dočkali jsme se! Dva luskouni krátkoocasí – sameček Guo Bao a samička Run Hou Tang – jsou od čtvrtka v Zoo Praha. Podařilo se nám tak získat opravdu výjimečná zvířata. Luskouni mají jako jediní savci tělo pokryté šupinami, takže na první pohled působí dojmem plazů, a je s nimi spojena i řada dalších pozoruhodností. Současně jsou však v ohromných počtech loveni a již hodnou dobu zaujímají neblahou první pozici v seznamu nejvíce nelegálně obchodovaných savců. To je také podstatný důvod, proč jsme o ně tolik stáli – chceme vás seznámit s tvory, o jejichž ochranu usilujeme jak ve střední Africe, tak v jižní Asii. Není ovšem vůbec jednoduché je chovat. Ještě relativně nedávno to bylo považováno za nemožné, a není proto náhoda, že jsme se nyní stali teprve druhou zoo v Evropě, která luskouny představí svým návštěvníkům.

Zoo Praha: Luskouni jsou tady, to nejtěžší začíná
Foto: Zoo Praha
Popisek: Zoo Praha

V čem je tedy chov luskounů natolik složitý a na co jsme se museli připravit? Především jsme pro ně zcela přestavěli noční expozici v Indonéské džungli. Šlo nejen o vytvoření dostatečného prostoru a vybudování umělých nor, ale také o zajištění správného rozpětí teplot, velmi vysoké vlhkosti, co možná nejvhodnějšího osvětlení anebo o takovou úpravu povrchů, aby si luskouni nepoškodili svá jemná chodidla.

Zdaleka největší problém pro dlouhodobě udržitelný chov luskounů však znamená zajištění vhodné potravy. Právě to jej po celá desetiletí znemožňovalo. Luskouni se totiž podobně jako mravenečníci, hrabáči nebo ježury živí mravenci a termity, ovšem na rozdíl od jiných hmyzožravých savců se pro ně dlouho nedařilo najít vyhovující náhradní krmivo. Jednou z prvních institucí, která tento problém úspěšně vyřešila, se stala Taipei Zoo, odkud k nám nyní přicestovali Guo Bao a Run Hou Tang. Podle tchajpejské receptury – jen mírně přizpůsobené středoevropským podmínkám – je připravován i pražský luskouní jídelníček. Guo Bao a Run Hou Tang tak u nás po svém příjezdu začali dostávat směs vyrobenou ze zamrazených včelích larev, které doplňují larvy potemníků, detoxikační hlína, chitin, vitamín K a další složky.

Ano, získání luskounů a veškeré přípravy na jejich příchod nebyly jednoduché, ale ty největší výzvy – jejich přivyknutí na nové prostředí a následně úspěšný chov – jsou teprve před námi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…