Zoo Praha: Opravník omylů o zmiji obecné

22.08.2021 20:15

U příležitosti nedávného otevření expozice hadů České republiky v Zoo Praha sepsal kurátor Petr Velenský opravník všeobecně rozšířených omylů o našem jediném jedovatém hadovi, zmiji obecné.

Zoo Praha: Opravník omylů o zmiji obecné
Foto: Zoo Praha
Popisek: Zoo Praha

Myslím, že jeho text padl na úrodnou půdu – ale současně ukázal, že osvěty není nikdy dost. Jeden z čtenářů mi napsal: „Musím říct, že jsem si doplnil vzdělání. A to jsme se ve skautu o uštknutí zmijí učili neustále.“ Tato zpráva mě vedla k rozhodnutí, že Petrův opravník alespoň ve zkratce zveřejním i zde. Co se tedy o zmiji obecné říká, píše či vysílá – a jak je tomu ve skutečnosti:

„Zmije se přemnožují“:
V podhůřích či na horách může být zmije obecná místy četná, celkově se však jedná o vzácného hada. V nížinách a teplých oblastech většinou zcela chybí.

„Zmije útočí“:
Zmije se člověku vždy raději vyhne, kousne pouze v sebeobraně, nejčastěji v úleku. K uštknutí dochází tehdy, kdy na ni člověk nechráněnou rukou sáhne nebo nedostatečně ochráněnou nohou šlápne. Akční rádius zmije, která je zastižena mimo úkryt a cítí se ohrožená, přitom není větší než půl metru.

„Do míst výskytu zmijí je nebezpečné vstupovat“:
Dobrá obuv a základní obezřetnost jsou dostatečnou prevencí před případnou nehodou.

„Zmije je velký had“:
Zprávy o metrových až dvoumetrových zmijích jsou pouhé fámy. Samice měří ve velké většině 50 až 70 cm, samci při spodní hranici tohoto rozpětí.

„Had, který nemá ‚měsíčky‘ za hlavou, je zmije“:
V naší přírodě se vyskytuje pět druhů hadů, ale běžně známá je z nich pouze užovka obojková se zmiňovanými měsíčky za hlavou. Za zmiji bývá nejčastěji považována užovka hladká, která obývá celé území státu, a v teplých oblastech kolem řek může dojít k záměně s užovkou podplamatou.

„Ochranáři zmije vypouštějí“:
Žádné zmije se do naší přírody nikdy nevypouštěly.

„Uštknutí zmijí má většinou za následek smrt“:
Uštknutí zmijí obecnou není radno podcenit. Je třeba vyhledat lékařskou pomoc, ale hysterie a obavy o život nejsou na místě.

„Vpichy po uštknutí je třeba rozříznout, vysát, podvázat“:
Ani jedno z uvedeného. Otrava jedem zmije má pozvolný nástup, takže je vhodné zachovat klid a vyhledat lékaře; postiženou končetinou přitom hýbat co nejméně (ruku dát do závěsu, nohu do dlahy) a nepít kávu ani alkohol.

„Zmije ročně usmrtí desítky lidí“:
Odborná studie shrnující 15 let léčby uštknutí zmijí u nás neuvádí jediný případ úmrtí na uštknutí zmijí. V posledních 50 letech můžeme mít za prokázaný jediný případ úmrtí po uštknutí zmijí obecnou. Postižený muž byl nemocný a před uštknutím se zmijí holou rukou manipuloval.

A závěrem ještě stručné shrnutí Petra Velenského: Zmije obecná je fascinujícím prvkem naší krásné přírody s velmi malým až zanedbatelným rizikem pro veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…