Zoo Ústí nad Labem: Smutná zpráva

25.02.2023 20:14 | Tisková zpráva

V říjnu minulého roku oznámila Zoo Ústí nad Labem narození dvou mláďat gepardů štíhlých. Jednalo se o historický úspěch v chovu tohoto druhu. Radost však nyní bohužel vystřídal smutek.

Zoo Ústí nad Labem: Smutná zpráva
Foto: zoousti.cz
Popisek: Zoo Ústí nad Labem

Ve středu 22. 2. 2023 rozhodlo vedení zoo po vyšetření a konzultaci s veterinárním lékařem o utracení druhého mláděte. Stejně jako u jeho sourozence bylo nakonec i u něj prokázáno metabolické onemocnění kostí. To spočívalo v nedostatečné mineralizaci kostní hmoty. Přes veškerou snahu celého týmu se tento stav nepodařilo zvrátit. I u tohoto mláděte byla v důsledku nemoci diagnostikována dislokovaná zlomenina. První z mláďat bylo utraceno ze stejných důvodů zhruba před měsícem (24. 1.), o čemž ústecká zoo informovala na svém facebookovém profilu.

Metabolické onemocnění kostí je u mláďat gepardů relativně častým problémem. Svou roli může sehrát i genetická predispozice. „Problém u mláďat z naší zoo byl průběžně konzultován s veterinárními specialisty na tento druh a dle jejich doporučení byla nastavena i léčba, bohužel byla bezúspěšná,“ řekla vedoucí zoologického útvaru Petra Padalíková.

I přes tuto smutnou zprávu považuje Zoo Ústí nad Labem narození mláďat gepardů štíhlých za velký úspěch. Samice, pro kterou to byl první porod, získala zkušenosti a byla tím prokázána její plodnost. Rozmnožování gepardů v lidské péči je velmi obtížné, o čemž svědčí i nízký počet mláďat narozených v zoologických zahradách v posledním roce. Zoo ovšem své snahy o další odchov nevzdává. Samice je naštěstí v pořádku, a dokonce už u ní byla pozorována další říje. V blízké době se tak chovatelé pokusí samici opětovně spojovat se samcem za účelem spáření.

„Příroda je někdy mocnější, než si myslíme. Nicméně i nezdařilý odchov je cennou zkušeností, která jak zvířata, tak i celý chovatelský tým posouvá zase o kousek dál,“ konstatuje ředitelka zoo Ilona Pšenková.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…