Na množství kakaa v instantním kakaovém nápoji se nevztahuje žádný předpis. Je tedy zcela na rozhodnutí výrobce, kolik této drahé suroviny do práškové směsi dá. Jeho množství ale musí uvést na obalu. Povinné informace byly uvedeny na všech výrobcích s výjimkou směsi Cola Cao Energy, která množství kakaa nedeklarovala.
„Testovali jsme 16 vzorků známých i řetězcových značek instantního kakaa. Nejméně kakaa jsme zjistili u nápoje Tesco Value Cocoa Drink (11,1 %), podobně na tom bylo i Caffeteria Mokate Tigo (11,6 %). Zejména na příkladu značky Tesco Value se ukázalo, že kde chybí kakao, tam se prosadí cukr,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Co do množství, byl hlavní surovinou všech testovaných kakaových nápojů cukr, jehož obsah tvořil minimálně 60 % hmotnosti směsi. Nejčastěji se množství cukru pohybovalo od 70 do 80 %. Nad 80% hranici cukru se dostaly značky Lidl/Monte Santos Johny Cacao a Tesco Value Cocoa Drink.
Jedna věc je, kolik cukru je v prášku a druhá, kolik prášku nasypete do hrnku s mlékem. „Výpočtem z nutričních hodnot a předepsaného dávkování jsme zjistili, kolik cukru dítě vypije v 200ml hrnku výsledného nápoje. Z tohoto pohledu vznikne nejcukernatější nápoj z výrobku Caffeteria Mokate Tigo. V jednom hrnku vypije konzument 21,6 g rozpuštěného cukru, což je víc, než by zdravé pětileté dítě mělo přijmout za celý den,“ poznamenává Hana Hoffmannová. Velkou část doporučeného denního množství cukru děti vypijí v hrnku nápojů značek Tesco Value Cocoa Drink (17,6 g), Tesco Instantní kakaový nápoj (15,8 g), Kaufland/ K-Classic Schoko Drink (15,6 g) a Penny/ Choco’la Chocao (15,6 g). V těchto výpočtech bral dTest v úvahu pouze cukr vnesený instantním kakaem. Ve skutečnosti by dítě cukru vypilo ještě víc, protože samotné mléko by do 200ml sklenice přidalo dalších 9 gramů mléčného cukru.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva