dTest: Ke spolehlivému zabezpečení kola potřebujete dva zámky

15.06.2018 9:20

Cyklistická sezona již dávno začala a každý správný „kolař“ ví, že mu kolo bez spolehlivého zámku proti zlodějům nemusí dlouho vydržet. Slovinský svaz spotřebitelů informoval o výsledcích testu zámků na kola.

dTest: Ke spolehlivému zabezpečení kola potřebujete dva zámky
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Důležité je nejen vybrat vhodný zámek, ale také ho umět dobře použít a řádně zamknout. Kolo je nejlepší připnout k pevné konstrukci, například k parkovacím stojanům zapuštěným do země, dopravním značkám, sloupům veřejného osvětlení, zábradlí nebo k dostatečně silnému kovovému plotu.

Ani nejlepší zámek totiž nepomůže, bude-li zloděj schopen porušit to, k čemu je kolo připevněno, a odnést si bicykl i se zajišťovacím mechanismem. Zámek (včetně řetězu, lanka apod.) by měl být co nejvýše, tedy nejdále od země, aby ji nenechavec nemohl použít jako oporu při páčení. Musíte-li nechat kolo bez dozoru po delší dobu, použijte zámky dva. Zamčený by měl být vždy rám a zadní kolo, nejlépe pak i kolo přední, protože ani bez něj se neodjedete.

Lankový zámek typu spirála je nejběžnější, nejlevnější, nejjednodušší a zloděj si s ním nejlépe a nejrychleji poradí, protože ho snadno přestřihne.

Zámek s obaleným silným ocelovým lanem vypadá dobře, ale podle slovinských kolegů se jedná jen o pevnou variantu spirálového lanka, která neodolá urputnějšímu zlodějskému útoku. V plastových částech některých modelů bylo navíc nalezeno příliš mnoho škodlivých látek. Doporučuje se jej kombinovat se spolehlivějšími typy.

Řetězový zámek je pro nenechavce značně obtížnější k překonání, zejména jedná-li se o výrobek ze speciální oceli nebo je-li dostatečně  silný, aby odolal i těžšímu nářadí. Přesto mělo ve srovnávacím testu jen málo takových výrobků dobré výsledky. Problémy přinášejí samotné zámky, spojovací prvky, celkem rychlá koroze odkrytých částí nebo škodlivé látky v ochranném plastu.

Skládací zámky jsou vyrobené z pružně spojených pevných ocelových částí a vypadají trochu jako staré dřevěné metry. Jsou lehčí než řetězové a podobně flexibilní, snadno je však zdolají silnější kleště.

Zámky ve tvaru podkovy jsou jediným typem, který lze doporučit bez výhrad k jejich bezpečnosti. Nejsou však příliš pohodlné a vyrábějí se jen v dlouhých úzkých nebo krátkých širokých tvarech. Plastové kryty některých z nich obsahují toxické látky.

Z výsledků testu stejně jako z praxe vyplývá, že jeden zámek většinou kolo dostatečně nezajistí. Pokud ho tedy necháváte delší dobu mimo dohled, používejte kombinaci nejméně dvou různých zámků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…