Na trhu najdeme různé druhy čokolády, všechny popisuje tzv. cukrovinková vyhláška. Ta udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě, pro mléčnou a bílou (ta obsahuje jen kakaové máslo) pak vymezuje i nejnižší přípustný obsah mléčné sušiny. Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují v názvu. Ve složení najdete rovněž cukr a mléčné složky, nebude však chybět kakaová hmota a informace o množství kakaové sušiny.
Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevují pojmy jako kakaová pochoutka nebo kakaová poleva, je třeba zbystřit, pravděpodobně jde o náhražku čokolády. Nečokoládové cukrovinky se často prodávají pod označením "figurka z kakaovo-mléčné polevy bez náplně". Rozdíly v kvalitě odlitků musíte sami vypátrat. Ukrývají se v malém písmu etikety na zadní straně obalu.
Budete-li číst etiketu dál, jistotu nabydete ze složení výrobků. V těch, které nejsou čokoládové, se na prvních místech objevují cukr, některý z rostlinných tuků a sušená mléčná syrovátka, případně sušené odtučněné mléko. Až pak zpravidla následuje kakao. Falešnou čokoládu prozradí použité tuky. Kakaové máslo v ní úplně chybí, nebo jej ve složení najdete až za tukem z jiných rostlin. Cena takových výrobků sice může být nižší, ale není to pravidlem.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva