dTest: Veselé (ne)čokoládové Velikonoce

21. 4. 2019 22:27

Pomlázka patří k nejstarším velikonočním zvykům. Odměnou pro koledníky bývají kromě tradičních malovaných vajec kupované sladkosti. Pod lákavě vyhlížejícím obalem můžete narazit na náhražky čokolády. Vajíčka nebo zajíčci z kakaové hmoty jsou často k nerozeznání od figurek z pravé čokolády. Vždy se vyplatí přečíst si složení na obalech, jinak se může stát, že si místo čokoládového zajíčka odnesete sladkou hnědou hmotu.

dTest: Veselé (ne)čokoládové Velikonoce
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Na trhu najdeme různé druhy čokolády, všechny popisuje tzv. cukrovinková vyhláška. Ta udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě, pro mléčnou a bílou (ta obsahuje jen kakaové máslo) pak vymezuje i nejnižší přípustný obsah mléčné sušiny. Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují v názvu. Ve složení najdete rovněž cukr a mléčné složky, nebude však chybět kakaová hmota a informace o množství kakaové sušiny.

Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevují pojmy jako kakaová pochoutka nebo kakaová poleva, je třeba zbystřit, pravděpodobně jde o náhražku čokolády. Nečokoládové cukrovinky se často prodávají pod označením "figurka z kakaovo-mléčné polevy bez náplně". Rozdíly v kvalitě odlitků musíte sami vypátrat. Ukrývají se v malém písmu etikety na zadní straně obalu.

Budete-li číst etiketu dál, jistotu nabydete ze složení výrobků. V těch, které nejsou čokoládové, se na prvních místech objevují cukr, některý z rostlinných tuků a sušená mléčná syrovátka, případně sušené odtučněné mléko. Až pak zpravidla následuje kakao. Falešnou čokoládu prozradí použité tuky. Kakaové máslo v ní úplně chybí, nebo jej ve složení najdete až za tukem z jiných rostlin. Cena takových výrobků sice může být nižší, ale není to pravidlem.

Jaké požadavky na čokoládu klade vyhláška?

Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Je vyrobená zejména z kakaového másla (minimálně 20 %), mléka nebo mléčných výrobků (nejméně 14 % mléčné sušiny) a cukru.

Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 25 % celkové kakaové sušiny a 3,5 % mléčného tuku. Jako „extra“ je pak označena mléčná čokoláda s minimálně 30% podílem celkové kakaové sušiny, 18 % mléčné sušiny a 4,5 % mléčného tuku.

Hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 35 % celkové kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 %. Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa. Nejvíce chuťových tónů si lze vychutnat u těch s obsahem sušiny v rozmezí 60–75 %, u čokolád s vyšším podílem už může převažovat hořkost nad ostatními chuťovými vjemy.

Tip: Jak poznat čokoládovou figurku?

  • Dejte si práci a čtěte informace na etiketě, zvlášť je-li cena figurky nebývale nízká.
  • V názvu výrobku najdete slovo čokoláda.
  • Na druhém místě ve složení bude kakaová hmota nebo kakaové máslo, nikoli rostlinný tuk.

 


 

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: Tisková zpráva

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Senát: Plán akcí v týdnu od 17. června

7:34 Senát: Plán akcí v týdnu od 17. června

Stručný výčet senátních akcí na příští týden.