Starosta města apeluje na firmy, aby společně pomohly řešit problém zaměstnanců firmy Schott

03.07.2012 18:11

Starosta Města Valašské Meziříčí Jiří Částečka dnes vyzval vedení místních firem k řešení vypořádat se s kritickou situací, která nastala v důsledku ukončení výroby fotovoltaických modulů společnosti Schott Solar CR.

Starosta města apeluje na firmy, aby společně pomohly řešit problém zaměstnanců firmy Schott
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Dne 29. června 2012 oznámila společnost Schott Solar ukončení své činnosti v České republice. Společnost Schott Solar byla nejenom největším tuzemským výrobcem solární techniky, ale i jedním ze dvou největších zaměstnavatelů ve Valašském Meziříčí.

Toto rozhodnutí se bezprostředně dotkne 497 zaměstnanců, nepřímo dalších téměř 1200 osob na nich finančně závislých. Zátěží pro město může být i nárůst dlouhodobé nezaměstnanosti, která se pohybovala na hranici 8 procent a narůst může být až o necelé 2 procenta. Najít odpovídající zaměstnání v regionu je i tak velmi obtížné. V souvislosti s tím město očekává prohloubení stávajících sociálních problémů.

Rozměr a dopad stávající situace donutil vedení města k operativním krokům. Po zvážení scénářů vývoje situace ve městě starosta Jiří Částečka vyzývá všechny regionální zaměstnavatele ke spolupráci a společnému řešení problému.

„Firma Schott Solar patřila s necelými pěti sty zaměstnanci k největším místním zaměstnavatelům a ukončení její činnosti může pro město a přilehlý region znamenat fatální důsledky. Se samotnou společností jsme jako město nikdy neměli sebemenší problémy a za její pád může celosvětová globální situace. Za danými zaměstnanci však musíme vidět i jejich rodiny, kterých se situace negativně dotkne. O finančním zatížení v sociální oblasti nemluvě. Nejrelevantnějším řešením dané situace může být zejména nabídka zaměstnání, “ uvedl Jiří Částečka.

Starosta města Jiří Částečka vyzývá všechny zaměstnavatele v regionu, aby nabídly dlouhodobé či krátkodobé alternativní zaměstnání nebo se jinak zapojily k řešení problému. Největší očekávání se klade na velké zaměstnavatele a tradiční domácí firmy.

„Tímto si dovoluji zástupce všech zaměstnavatelů pozvat na mimořádné setkání, které se bude konat ve středu 11. července v 8:30 hodin ve velké zasedací místnosti Městského úřadu Valašské Meziříčí, budova radnice. Předmětem setkání bude projednání aktuální informace a hledání společného řešení a stanoviska,“ řekl Jiří Částečka.

Problém však není zdaleka pouze problémem města Valašské Meziříčí, ale negativně zasáhne celý region. Zejména tři největší města: Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm a Vsetín. „Ukončení výrobní činnosti společnosti Schott Solar vnímám jako významný globální problém, který zasáhne i naše město. Jako starostka města se přikláním k výzvě starosty Jiřího Částečky a chci oslovit rožnovské firmy, aby pomohly s řešením problému a nabídly alternativní zaměstnání,“ uvedla starostka Rožnova pod Radhoštěm Markéta Blinková, která se přidává k výzvě firmám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…