Elektronické aukce šetří při nákupech v ostravské městské nemocnici

06.09.2012 16:58

Pomocí elektronických aukcí začínají při nákupech šetřit i v nemocnicích. Příkladem může být Městská nemocnice Ostrava, která upřesňuje a rozšiřuje vzájemnou spolupráci v rámci projektu města Ostrava Systém sdružených nákupů. Nové vedení městské nemocnice v Ostravě začalo ektronické aukce využívat mnohonásobně více, než v předešlých letech. Nemocnice tak plní svůj ekonomický plán a pravidelně snižuje náklady na svůj provoz.

Elektronické aukce šetří při nákupech v ostravské městské nemocnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

 

„Využívání elektronických aukcí je rozhodně krokem kupředu. V minulosti zde byly soutěženy komodity v řádech stovek tisíc korun, my nyní soutěžíme za desítky milionů a stále hledáme další možnosti využití tohoto produktu. Zároveň jsme zřídili nový obchodní odbor, který úspěšně jedná o snižování cen u již uzavřených smluv, nebo soutěží s výraznou úsporou produkty, které nelze nakupovat přes Nákupní portál města Ostrava,“ uvedl ředitel Městské nemocnice Ostrava MUDr. Tomáš Nykel, s tím, že je opravdu potřeba důsledně vybrat komodity, které je ve zdravotnickém zařízení možno prostřednictvím portálu nakupovat. „Velmi nám záleží na tom, abychom nesnižovali náklady na úkor kvality materiálů a tím na úkor pacientů. Naši zaměstnanci proto věnovali přípravě výběrových řízení ve spolupráci se společností eCENTRE značný čas a první výsledky už ukázaly, že se důsledná příprava vyplatila,“ doplnil Nykel.

Městská nemocnice Ostrava nyní nakupuje o 21% levněji šicí materiály, ušetřila 34% na dodávkách zdravotnického materiálu pro anestezii a kyslíkovou terapii, a o 25% nižších cen se podařilo dosáhnout také u infúzních roztoků. Další aukce přes Systém sdružených nákupů, které město zavedlo pro všechny své organizace, se nyní připravují.

„Ve spolupráci s Městskou nemocnicí Ostrava nyní připravujeme elektronická výběrová řízení na zdravotnický materiál a léčiva v celkové hodnotě 41 milionů korun. Příprava je samozřejmě časově náročná, ale věříme, že přinese očekávaný ekonomický efekt. Jsme rádi, že nové vedení městské nemocnice dělá maximum pro využití elektronických aukcí a systému,“ řekl Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCENTRE, která Systém sdružených nákupů pro Ostravu realizuje.

Městská nemocnice jako jedna z prvních také úspěšně propojila svůj informační systém s Nákupním portálem města Ostrava. „Díky propojení Nákupního portálu s naším systémem bude možné zjednodušit proces evidence nákupu a realizace objednávek za ceny vzešlé z elektronických aukcí. Navíc díky propojení bude možné postupně zvyšovat portfolio položek nakupovaných přes e-aukce. Celý proces by se tak mohl značně urychlit a očekáváme od toho dosažení nemalých úspor nákladů,“ doplnil náměstek ředitele Městské nemocnice Ostrava pro ekonomiku a provoz Ing. Petr Šmíd. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…