VZP uhradí protonovou terapii 10letého chlapce v Praze

20.05.2013 15:15

Všeobecná zdravotní pojišťovna rozhodla, že uhradí péči v Protonovém centru v Praze svému 10letému klientovi. Protonovou terapii mu doporučili jako jedinou možnou specialisté z Fakultní nemocnice Motol.

VZP uhradí protonovou terapii 10letého chlapce v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

 

Chlapec s nádorem v lebce prodělal v dubnu dvě operace v motolské nemocnici a zároveň je indikován na další léčbu prostřednictvím chemoterapie. VZP považuje lékaře z Fakultní nemocnice Motol za mimořádně odborně erudované a o jejich doporučení protonové terapie nemá sebemenší pochyby.
 
Vzhledem k tomu, že 10letý hoch prodělává na vysoce specializovaném a kvalitním pracovišti v motolské nemocnici komplexní operativní i chemoterapeutickou léčbu, a také proto, že delší cestování by mohlo jeho stav zhoršit, rozhodla se VZP, že ho nebude převážet na zahraniční pracoviště a uhradí jeho ozařování v Protonovém centru v Praze.
 
Veškeré právní spory mezi pražským protonovým centrem a VZP, stejně tak jako skutečnost, že pražské centrum je podle zkušeností VZP podstatně dražší, než některá zkušenější protonová centra v cizině, musí jít v tomto případě stranou. Pro VZP je jednoznačnou prioritou zdraví a život klienta. Protože ze zdravotních důvodů se protonová terapie v Praze jeví jako jediná možná, VZP ji chlapci uhradí.
 
Zároveň je nicméně třeba konstatovat, že uvedený případ nic nemění na rozhodnutí VZP, že své klienty, kteří protonovou terapii nezbytně potřebují a jejich zdravotní stav to umožní, bude pojišťovna i nadále posílat do zkušenějšího a ekonomicky výhodnějšího Protonového centra v Mnichově.
 
Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic spouští další mapový portál

7:02 Správa železnic spouští další mapový portál

Správa železnic nově spustila mapový portál pro vysokorychlostní úsek Poříčany – Světlá nad Sázavou.…