Ministerstvo zdravotnictví: Pacienti nesmí být rukojmí kampaně

16.06.2009 16:48

Ministerstvo zdravotnictví připravilo nový postup, který umožní rychle a včas podpořit zdravotnictví. Protikrizový balíček chce ministerstvo prosadit cestou pozměňovacích návrhů.

Ministerstvo zdravotnictví: Pacienti nesmí být rukojmí kampaně

"Navrhované úpravy sledují tři hlavní cíle - zajistit finanční stabilitu systému v době probíhající ekonomické krize, zajistit dostatek finančních prostředků pro úhradu péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění a především zajistit stávající dostupnost zdravotní péče bez dopadů na pacienta," vysvětluje ministryně zdravotnictví Dana Jurásková a dodává: "Původní návrh jsme nemohli díky nekonstruktivnímu přístupu ČSSD předložit ke schválení Poslanecké sněmovně ve zkráceném řízení tak, aby začal platit již v letošním roce. Přišli jsme proto s návrhem řešení, které umožní přijmout alespoň ta nejvýznamnější protikrizová opatření v reálně krátkém čase."

Pro posílení zdrojů zdravotních pojišťoven na krytí nákladů na zdravotní péči uzavřelo ministerstvo písemnou dohodu se všemi zdravotními pojišťovnami, na základě které zdravotní pojišťovny převedou v roce 2009 a 2010 prostředky ve výši 2,5 miliardy korun ze svých provozních a preventivních fondů do fondu základního. Z něho se financuje péče pacientům a poskytovatelům.

Návhry musí být schváleny

"Navrhované zpřísnění cenové a úhradové regulace povede k okamžitým škrtům ve výdajích na léky. Sníží se výdaje zdravotních pojišťoven při současném mírném poklesu doplatků ze strany pacientů, protože návrh nařizuje rovněž snížení cen léků," doplňuje Marek Šnajdr, první náměstek ministryně zdravotnictví a dodává: "Cena a úhrada prvního generika by se měla snížit o 25% místo původních 20%, cena druhého generika pak o dalších 10%. Důležitým opatřením v oblasti lékové politiky je rovněž automatické snížení cen a úhrad všech léků o 5 % na 1 rok. Celkový finanční přínos pro zdravotnictví bude úspora výdajů zhruba 2,5 miliardy korun pro tento a příští rok." Návrh dále obsahuje opatření pro rychlejší vstup generik na trh, zpřísnění cenové regulace léčivých přípravků a posílení konkurence.

Komplexní pozměňující návrh rovněž řeší slib ministerstva zdravotnictví zavést do českého očkovacího kalendáře plně hrazenou vakcínu proti pneumokokům a zpřístupnit tuto moderní preventivní péči všem rodinám novorozenců. " Nezbývá nám než jít touto cestou, protože poslanci ČSSD a KSČM v Poslanecké sněmovně opakovaně zabránili přijetí této normy. Ministerstvo zdravotnictví, odborná veřejnost i rodiče novorozenců tak mají naději, že se přístupu k této moderní preventivní péči dočkají již v letošním roce", dodává náměstek Šnajdr.

"Pevně doufám, že pragmatické myšlení a odborné hledisko zvítězí bez ohledů na politickou situaci a všechny strany budou mít na paměti především pacienta. Nedovedu si představit, že návrhy by nebyly schváleny a politici si v rámci předvolebního boje vzali pacienty za rukojmí."

Foto: Vlada.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bla

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…