Ransdorf si to po svém vyřídil s velvyslancem USA. Vmetl mu do tváře...

07.04.2015 12:02

V médiích se v těchto dnech propírá slovní střet prezidenta Miloše Zemana s velvyslancem USA, veřejnosti je ale prý málo známá jiná činnost americké ambasády, která také ovlivňuje českou politiku. Alespoň to sděluje v článku, který zveřejnil na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz, europoslanec KSČM Miloslav Randsdorf. V dalším článku pak zveřejnil informace z Ukrajiny a Ruska, o kterých prý česká média v poslední době mlčela.

Ransdorf si to po svém vyřídil s velvyslancem USA. Vmetl mu do tváře...
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Romana Jocha (ze 7.4.) (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.),  Mariusze Jurosze, Karla Hvížďaly, Václava Vydry, Milana Uhdeho, Pavla Šafra (z 30.3.)+ (z 21.3.), Pavlíny Filipovské, Jaroslava Hutky, Pavla Svobody, Miroslavy Němcové, Zdeny Mašínové, gen. Jiřího Šedivého, Karla Schwarzenberga (z 24.3.)(ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.) Ivana Langera, Františka Gábora, Jana Šinágla (z 22.3.), německého velvyslance , Tomáše Klvani (z 20.3.)+ (z 12.3.), Luďka Niedermayera (z 20.3.), Martina Bursíka (ze 17.3.) (+z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1)Miroslava Kalouska (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Františka LaudátaPavla Teličky, Grigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana,  Marka Ženíška (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.), Michaela Kocába (z 25.2.) + (z 3.12.) (+ z 8. 11.), Lenky Víchové, Alexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (z 22.2) + (4.9.)Štefana Füleho, Martina Jana Stránského, Jiřího Zlatušky, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana ZahradilaJakuba Jandy, Barbory Tachecí, Ivana Gabala (+ 21.11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty, Michaela Romancova (ze 7.1.) (+ z 20.8.),Tomáše PeszyńskéhoMartina Balcara, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) , , Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje ZubovaKarla Janečka, Jana Urbana, Maji Lutaj, Františka Janoucha, , Vladimíra Hanzela, Anatolije Lebeděva či Alexandra Kručinina

Nejprve se europoslanec věnoval konfliktu velvyslance USA Andrewa Schapira s Milošem Zemanem. Ransdorf nejprve zrekapituloval průběh slovní přestřelky a pak se zamýšlí nad tím, jestli je Schapiro „drzý, nebo nedostatečně připravený na kariéru diplomata“. „Že by neznal Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích? Uniklo mu, že je povinen respektovat zákony hostitelské země, že se nesmí vměšovat do jejích vnitřních záležitostí a že svým jednáním porušil článek 41 odst. 1 Vídeňské úmluvy?“ pokládá si Ransdorf otázky a zároveň v rámci spravedlnosti přiznává, že Schapiro také uvedl, že nemůže českému prezidentovi nic radit. „Jistě, ale jsme už hodně blízko doktríně omezené svrchovanosti, která byla právem vyčítána Sovětům,“ upozorňuje komunistický politik.

Za důležité také považuje, že americká ambasáda letos vyhlásila grant pro neziskové organizace, který je oficiálně zaměřen na podporu protikorupčních projektů, na občanskou transparentnost, na zodpovědnost, na prosazování dobrého vládnutí. „Není to žádné tajemství, grant je vyhlášen na webu americké ambasády,“ upozorňuje Ransdorf.

Proč USA tak leží na srdci dobré vládnutí v ČR, že na ně dává tolik peněz?

Podle něj se ale nabízí otázka, co si ambasáda představuje pod pojmem „dobré vládnutí“ v České republice a proč jí leží na srdci tolik, že na ně uvolňuje nemalé finanční prostředky? Ransdorf si ale vzápětí odpovídá: „Logická odpověď nepotěší – je to vládnutí, které je v souladu se zájmy USA,“ píše a podotýká, že granty se týkají oblastí, jako je odpolitizování veřejné služby, financování politických stran, nebo dokonce Policie ČR a státních zastupitelstev.

Ransdorf se domnívá, že granty fakticky otevírají cestu ke špiclování a šikanování českých politiků a českých institucí. „České veřejnosti by neměl uniknout fakt, že někteří představitelé státního zastupitelství udržovali intenzivní styky s americkým velvyslanectvím. Je zajímavé, že všichni tito „návštěvníci“ se dopracovali rychlého kariérního vzestupu, včetně Lenky Bradáčové,“ poukázal politik na zajímavou okolnost a ironicky k tomu poznamenal: „Dovedete si představit, že by v rámci reciprocity vyhlásilo tytéž granty české velvyslanectví ve Washingtonu?“

Celý text najdete ZDE

V dalším článku pak Ransdorf přináší seznam zpráv z Ukrajiny a Ruska, které prý česká média nezveřejnila. Uvádí tak například, že ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondělí 30. 3. v Kyjevě přijal představitele Sněmovny reprezentantů Kongresu USA, se kterými jednal o situaci v Donbasu a o možnosti podpory Ukrajiny ze strany USA. Den poté veřejně oznámil, že je připraven provést referendum o federalizaci Ukrajiny. První dubnový den se Porošenko telefonicky spojil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a hovořil s ní o uspořádání situace na východě země. Probírali rovněž jako možnost setkání ministrů zahraničních věcí v normandském formátu (setkání šéfů diplomacie Ruska, Německa, Francie a Ukrajiny).

Ale již o den dříve, tedy 31. 3., se běloruský prezident Lukašenko vyjádřil na tiskovce pro novináře, že do jednání o řešení situace na Ukrajině je nutné zapojit USA, protože bez nich se konflikt nepodaří urovnat. „Aniž by to Lukašenko zamýšlel, potvrdil tím klíčovou roli USA při vzniku a udržování celé ukrajinské tragédie,“ podotkl k tomu Ransdorf.

V Donbasu se připravují vojáci, kteří mají od Ukrajiny odtrhnout také Charkovskou oblast

Uvedl rovněž, že vedení Luhanské lidové republiky nařídilo občanům, aby odevzdali zbraně. Ti, kteří příkaz neuposlechnou, se vystaví trestní odpovědnosti. Správa zmíněné republiky začala vyplácet občanům sociální dávky, ale nikoli z finančních prostředků Ukrajinské republiky. „Tyto finance jsou stále zadržované Kyjevem, přestože na ně občané mají nárok,“ poznamenal europoslanec.

Upozornil také na to, že „domobranecká struktura, která si říká Limonovci,“ prý vytváří v Donbasu jednotky, které údajně mají za cíl zřídit Charkovskou republiku.

Rusko prý poslední březnový den zveřejnilo informaci, že Maďarsku poskytne půjčku 10 miliard EUR na stavbu jaderné elektrárny v Paksi. Ve stejný den ruský prezident Vladimir Putin sdělil, že ve 2. kvartálu bude Ukrajina dostávat plyn se slevou 100 USD na 1000 kubických metrů. Ředitel ruského Gazpromu pak první dubnový den oznámil, že cena pro Ukrajinu bude 247,18 USD na 1000 kubických metrů plynu, což je nižší cena než reversní plyn z EU.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…