Bárta k restitucím: My ne, to TOP 09 se snaží eskalovat téma

04.01.2012 16:07

Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta dnes v rozhovoru pro Českou televizi nebyl schopný říci, o jakou dobu by se měl zákon o navrácení majetku církvím na vládě odložit. „O celé věci musíme ještě debatovat,“ zmínil Bárta v rozhovoru pro Českou televizi. Zda to tak bude o týden, či o dva, to neřekl. VV ale podle něj stále trvají na tom, aby vyplácení finančních náhrad bylo odloženo na jeden rok, tedy od 1. ledna 2014, kdy bude česká ekonomika růst.

Bárta k restitucím: My ne, to TOP 09 se snaží eskalovat téma
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Vláda znovu nerozhodla o vrácení majetku církvím. K zákonu se podle některých dohad vrátí zřejmě příští týden. S podporou totiž váhají Věci veřejné.

Premiér Petr Nečas (ODS po jednání vlády připomněl, že církevní restituce jsou dohodou koalice se 17 církvemi a jejich parametry už byly na koaliční úrovni odsouhlaseny. Zdůraznil také, že si neumí představit situaci, kdy by kabinet zákon o vyrovnání s církvemi poslal do Poslanecké sněmovny jinak než s podporou všech tří vládních stran. Trvá prý na tom, aby vláda dodržela uzavřenou dohodu.
   

„Nepřipouštím jiné řešení této situace než koaličně dohodnuté hlasování ve prospěch tohoto zákona," řekl Nečas. Neumí si prý "věcně a prakticky" představit situaci, kdy by začalo nové jednání s církvemi o parametrech dohody.
 

Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta pak řekl, že toto téma se snaží spíše eskalovat TOP 09. 

„Věci veřejné nekladou žádné požadavky, žádná ultimata, jen se ptáme, kde na to vezmeme. Česká republika prostě nyní peníze nemá na kofinancování těchto projektů,“ připomněl Bárta v rozhovoru pro Českou televizi.

Bárta: My chceme slyšet stále to samé

„My chceme jen od ministra financí slyšet, kde na to vezmeme,“ řekl dále Bárta.

„Stále chceme slyšet, kde vzít v tomto roce 40 až 50 miliard korun se současných výdajů. To nebudeme stavět dálnice, nevalorizovat důchody?“ otázal se. Připomněl, že ale VV vyrovnání s církvemi jinak chtějí.

O celé věci se musí podle Bárty ještě debatovat, ale kdy by měla vláda o vyrovnání státu s církvemi rozhodnout, tedy jestli skutečně příští týden, to Bárta jednoznačně neřekl.

„Považuji za zásadní, jestli ministr financí místo klišé začne vyjednávat a konstruktivně jednat a od toho se odvíjí ten termín. Do té doby to neumím odhadovat a nechci klamat veřejnost,“ dodal nakonec Bárta.

Během následujících dnů by se měla sejít K9, tedy po třech vyjednavačích z každé vládní strany a najít kompromis.

Podle Nečase se dohodnutá splátka na třicet let stane obligatorním výdajem státního rozpočtu. Premiér ale upozornil, že v případě odkladu jejího vyplácení by stát stále církvím ročně dával 1,5 miliardy korun. Návrhy VV dnes premiér navíc označil za "ne zcela přesvědčivé" a vedené snahou odsunout především finanční platby.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…