Bendl vysvětloval: Nemáme informace o rozpočtu Budvaru a ani o zakázkách

07.06.2012 10:58

Poslanci se dnes dopoledne zabývali pravidelnými interpelacemi na členy vlády. Většinu dotazů položil ale jen poslanec z ČSSD Ivan Ohlídal. Jeho první dotaz směřoval na ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) a to kvůli kontrole v národním podniku Budvar.

Bendl vysvětloval: Nemáme informace o rozpočtu Budvaru a ani o zakázkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

Režie dnešních interpelací byla především v rukách Ivana Ohlídla z ČSSD. Jeho první dotaz směřoval na ministra zemědělství Petra Bendla (ODS). Tázal se jej například, proč vlastně byla v pivovaru Budvar zřízena kontrolní skupina a proč tam má kontrolovat hospodaření.

„Co se týče 33. schůze, tak jestli si vzpomínáte, byla snaha zařadit bod o národním podniku Budvar a vzniklých souvislostech na pořad této schůze. To se tehdy nepodařilo, ale při zdůvodňování zařazení tohoto bodu se vyskytly některé otázky, které byly velmi zajímavé a které bohužel nebyly zodpovězeny,“ poznamenal ke svému dotazu Ohlídal.

Bendla se dále kromě jiného tázal také na to, jak je v národním podniku Budvar zajištěna hmotně právní a trestně právní odpovědnost členů kontrolní skupiny v souvislosti s existujícím rizikem úniku důvěrných informací, týkajících se výroby v Budvaru a ochrany duševního vlastnictví spojeného s výrobou v tomto podniku.

Z odpovědi ministra zemědělství vyplynulo, že budějovický Budvar je právnickou osobou a ministerstvo zemědělství a ministr zemědělství je tedy oním orgánem, který má povinnost kontrolovat.

Poslední kontrola tam byla v roce 2003

„Mohlo by se zdát, že existuje-li dozorčí rada a má ministerstvo zemědělství nějaké informace o hospodaření, tak že ta kontrola je kontinuální. Kontrola kontinuální v řadě případů není, protože ministerstvo zemědělství dostává každoročně informaci o účetních závěrkách, dostává informaci a dokonce schvaluje rozpočet Budvaru jako takového. Ovšem jak je nakládáno potom vnitřně s tím rozpočtem, to kontrolováno nebylo. Nebyly kontrolovány jednotlivé zakázky, nebyly kontrolovány už vůbec například dceřiné společnosti. O těch informace ministerstvo zemědělství nemá prakticky žádné,“ zmínil k tomu Bendl.

Jak dále uvedl, poslední kontrola tohoto typu, která proběhla v Budvaru, byla v roce 2003, což jej prý samotného překvapilo, že si zakladatel kontroloval detaily hospodaření Budvaru naposledy před devíti lety.

Ohlídal pak své dotazy směřoval již jen vůči premiérovi Petru Nečasovi. Tázal se jej například na činnost Grantové agentury České republiky.

Sněmovna by měla projednávat také různé mezinárodní smlouvy a mohla by se dostat i k některým novelám ve druhém čtení. Z těchto zákonů je na dopoledne zařazena pouze novela stavebního zákona. Poslanci by se ale mohli zabývat i předlohami o sociálně-právní ochraně dětí a o ústavní výchově. Vedle toho projednají zprávu o činnosti ombudsmana za loňský rok.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…