Chalupa: Jsme ostrovy uprostřed proudu

22.10.2011 20:05

Projev ministra životního prostředí Tomáše Chalupy na 22. kongresu ODS

Chalupa: Jsme ostrovy uprostřed proudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Vážené dámy, vážení pánové, přátelé, milí hosté,

Ernest Hemingway jednu ze svých knih nazval Ostrovy uprostřed proudu: dívaje se na tento sál a tím i naši stranu, jako by psal o nás.

I my uprostřed proudu současné politiky odoláváme vlnám, setrváváme na svých zásadách a programu a nejdeme podle toho, kam momentálně fouká, kam jde většinový proud.

Uprostřed proudu odoláváme vlnám z různých stran. Jako konzervativci, mimochodem jediní s tradicí dospělé strany na pravici, jsme se naučili nevyhledávat spory, naším programem totiž není spor.

SLEDUJTE Sněm TOP 09 a Kongres ODS

A věřím, že naši voliči začínají oceňovat, že se nenecháváme vtáhnout do zbytečných a umělých soubojů, že se snažíme zachovat si zdravý rozum tam, kde druzí nervy ztrácejí a kde platí jen, že tisíckrát omílaná lež stává se pravdou, přičemž zloděj u toho křičí, chyťte zloděje.

My zůstáváme jednotní a sjednocení za svým předsedou a nervozitu přenecháváme ostatním.

I v oblasti životního prostředí, kde jsem se - podobně jako můj bezprostřední předchůdce - vydal na cestu po době zeleného temna, chci s pomocí rozumu a realismu nalézat světlo pro dlouhodobé a racionální řešení. Jako konzervativci tak například neopouštíme jadernou energetiku, přestože evropská vlna tsunami strhla proud hysterie a politické paniky.

Jsme pevným ostrovem v Moravskoslezském kraji, sužovaném ze všech nejvíc zhoršenou kvalitou ovzduší. Naším cílem ale není likvidovat místní průmysl s dvousetletou tradicí, chceme podporovat jeho změny k šetrnějšímu přístupu k lidem, co tam žijí.

Nechceme budovat komanda, co pošlapávají nezadatelné právo na ochranu soukromí, víme však také, že svoboda i práva jednotlivce končí tam, kde začínají práva toho druhého, včetně práva dýchat.

Setrváváme uprostřed proudu mezi těmi, co nasedají na módní vlnu skládat svůj hold a poctu namísto šumavským velikánům jejich likvidátoru, tomu jen zdánlivě milému broučku kůrovci. Ten naším přítelem není a ani být nemůže.

Jsme také těmi, kteří realisticky vědí, že raději než některé nerecyklované odpadky skládkovat, je lepší je spálením přetvořit na teplo pro domácnosti.

Zůstáváme ostrovem uprostřed proudu také tam, kde se někteří starostové z jednoho hnutí vrhají na miliardovou kořist v podobě čtyř velkých měst, aniž by je zajímalo, že řídit loď s miliónem pasažérů vyžaduje větší náklady. A to i přesto, že i v případě menších měst a obcí mise jejich starostů není jednoduchá. My kotvíme na místě a s chladnou hlavou voláme po nejánošíkovské, nesocialistické metodě, kdy pomůžeme potřebným, ale neokrademe ostatní.

Přátelé,

naši voliči jsou realisté; nestojí o nějakou exotiku, o složité, sofistikované, překombinované, přeregulované, upravidlované programy a přešlechtěné světy. A naše politika je realistická.
V Čapkově Krakatitu stařeček Prokopovi, vynálezci Krakatitu říká: vymýšlej tak, „aby to dalo hodně užitku. Ale aby to taky svítilo, a hřálo...". Tak i naši voliči chtějí obyčejné věci, chtějí normální, srozumitelný svět. Aby dýchali čerstvý vzduch, aby pili čistou vodu, aby vodili bezpečně děti do kvalitních škol, aby jim v zimě bylo teplo a mohli koukat do zeleně. A také aby věděli, že bude pomoženo tomu, kdo si pomoci nezvládne sám, a nezvládne-li to ani jeho rodina.

Dámy a pánové,

když jsem slyšel, že green economy znamená, že je rozumná, odpovědná a efektivní, řekl jsem si, tak to si klidně můžeme říci, že je blue.

Čím více však příběh toho nového fenoménu green economy sleduji, tím víc chápu, že přízvisko zelená si zaslouží, že zatím na to býti blue nemá. Neříkám, že by základní myšlenka zelené ekonomiky, tedy chovat se slušně k životnímu prostředí a přitom být ekonomicky efektivní, nebyla slušná a rozumná.

Nejdřív ale tento dnešní módní a všude omílaný  trend dělat vše tzv. zeleně bude muset prokázat, že je skutečně funkční a efektivní. Že umí přežít bez subvencí z peněženek daňových poplatníků, že umí přežít v konkurenci s tradiční ekonomikou, že k přežití nepotřebuje diktovat lidem, co jíst, jak se přesunovat do práce či jakou žárovkou mají doma svítit. Bude muset položit důkaz, že nejde jen o marketing. Teprve pak bude možné nahradit i s ohledem na naší vlastní zkušenost přízvisko green přívlastkem rozumu a odpovědnosti, tedy být blue.

Dámy a pánové,

tou správnou a férovou cestou je říkat lidem korektně pravdu a dodržovat principy, na nichž je naše strana postavena. Za principy bojovala naše strana ve svých začátcích a prosadila je do politiky i běžného života. Dnes nás čeká těžší období, musíme podle těchto principů žít.

Argumenty máme. Máme vládní odpovědnost a chováme se zodpovědně. A zatímco ostatní sedí na vlně klesajícího ratingu, my proti proudu rosteme. Nenasedli jsme na vlny evropských Hujerů a zůstali realisty. A dnes se náš ostrůvek uprostřed Evropy stává velmi žádaným a atraktivním ...

Nenasedáme „na vlnu", že záchranou Evropy je eurofederalismus a konec národních států. Jsme vlastenci a věříme, že Česká republika má budoucnost.

Více:
Premiér Nečas: Musíme mít dostatek pokory

##PROFIL 1607##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…