Další průzkum posílá VV do propasti. Factum hlásí návrat lidovců

01.06.2011 14:39

Věci veřejné se v průzkumech stranických preferencí čím dál častěji sesouvají do politického propadliště. Aktuální průzkum agentury Factum Invenio jim přisoudil jen tři procenta, zatímco neparlamentní KDU-ČSL šest procent. Ze zjištěných údajů by koalici mohly sestavit ČSSD a KSČM, které by se 105 mandáty měly ve sněmovně většinu.

Další průzkum posílá VV do propasti. Factum hlásí návrat lidovců

Jako lavina se v průzkumech preferencí šíří odliv přízně od nejmenší vládní strany. Podpora Věci veřejných by podle průzkumu agentury Factum Invenio, který se uskutečnil ve dnech 20. až 25. května, klesla na pouhá tři procenta. Přitom před rokem ve volbách si VV připsaly zisk 10,9 procenta a dostaly se ziskem 24 křesel do sněmovny.

Podle volebního modelu Factum Invenio, který je založen na stranických preferencích a zohledňuje také deklarovanou ochotu lidí zúčastnit se voleb, by Věci veřejné přeskočily další dvě strany. KDU-ČSL by se díky šesti procentům stala znovu parlamentní stranou (ve volbách dosáhla jen 4,4 procenta) a Strana zelených, která oproti volbám (2,4 procenta) svůj zisk téměř zdvojnásobila (4,4 procenta).

Sociální demokraté by si polepšili o plnou třetinu

Dlouhodobě největší přízni se těší ČSSD, která by si oproti volbám polepšila z 22,1 na 29,8 procenta. Druhá nejsilnější ODS vykázala totožný výsledek jako během voleb (20,2 procenta), třetí TOP 09 ztratila z tehdejších 16,7 na nynějších 15,4 procenta. O plná tři procenta si polepšila KSČM (z 11,3 na 14,3 procenta).

Voleb do sněmovny by se zúčastnilo 55,8 procenta oprávněných voličů, což je výrazně méně než na konci loňského května, kdy svůj hlas odevzdalo 62,6 procenta oprávněných voličů. Factum Invenio uvádí, že po zohlednění d´Hondtovy metody přepočtu hlasů na mandáty ve volebních krajích by ČSSD pravděpodobně získala 74 mandátů, ODS 48 křesel, TOP 09 společně se Starosty a nezávislými by měli 37 poslanců, KSČM 31 a deset mandátů by měla KDU-ČSL.

ODS a TOP 09 by k vládní koalici nepomohli ani lidovci

Pokud by se tedy volby do sněmovny konaly v květnu 2011, současná vládní koalice by vzniknout nemohla a pravicové strany ODS a TOP 09 by dohromady získaly pouze 85 mandátů. Ani kdyby se tyto strany rozhodly spolupracovat s KDU-ČSL, nevznikla by většinová koalice, získala by pravděpodobně pouze 95 mandátů. Naopak pokud by se levicové strany dohodly na spolupráci, ČSSD a KSČM by se 105 mandáty nadpoloviční většinu získaly.

K věci:

Pohroma pro VV. Volby by je vykoply ze sněmovny 

Volby by vyhrála ČSSD. Véčka na třech a půl procentech 

STEM: Radku Johne, tohle je asi konečná

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…