Do funkce ministra spravedlnosti Klaus jmenoval Pavla Blažka

03.07.2012 10:08

Místopředsedu ODS Pavla Blažka jmenoval prezident Václav Klaus novým ministrem spravedlnosti. Dosud méně známý brněnský právník tak nahradí v tomto postu dalšího místopředsedu občanských demokratů Jiřího Pospíšila, kterého se premiér Petr Nečas minulou středu náhle rozhodl odvolat.

Do funkce ministra spravedlnosti Klaus jmenoval Pavla Blažka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval na Pražském hradě Pavla Blažka ministrem spravedlnosti

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek složil slib do rukou prezidenta republiky. Prezident Václav Klaus při této příležitosti uvedl, že věří, že své jmenování Blažek bere jako vážný okamžik svého života, s nímž přichází i velká odpovědnost. 

„Tento resort se nachází v nelehké situaci, což se týká všech jeho hlavních složek. Resort potřebuje stabilizaci a konsolidaci a věřím, že jste si tohoto kroku vědom,“ řekl Klaus.  

Prezident také uvedl, že se musí tento úřad zbavit politizace v jeho samotném fungování. "Politický souboj se má odehrávat v parlamentu, ve volbách, a nikoliv v justičních palácích. Což, bohužel, se mi zdá, že si ne všichni dost dobře uvědomují," upozornil prezident.

„Občané žádají spravedlnost od státu a není možné do toho vpouštět jakoukoliv privatizaci těchto úkonů a podléhání vnějším tlakům,“ podotkl také Klaus a připomněl, že dnes jsme před branami třetího výročí této vlády. „Za tu dobu je to již desáté jmenování ministra,“ dodal.

Své jmenování a slib měl měl Blažek stvrdit před premiérem Petrem Nečasem a prezidentem Václavem Klausem podpisem do knihy. Jenže to si nejprve neuvědomil, a po převzetí jmenovacího dekretu se vracel k premiérovi. Až na kratičký pokyn samotného Klause se ale okamžitě obrátil a již směřoval ke knize, kde se podepsal.

Pochopil jsem vás...

Blažek následně na to uvedl, že Klause docela dobře pochopil. Zmínil také, že se hlásí k ústavnímu liberalismu. "Hlásím se k ústavnímu liberalismu. Na prvním místě jsou práva jednotlivce a právní ochrana....Také striktní dodržování dělby moci. Nebudu z těch, co bude podporovat vyvyšování některých orgánů a úřadů do větších prostor, než jim náleží. Budu postupovat podle pravidel teorie demokracie o dělbě moci.Snad se mi to podaří," zmínil kromě jiného Blažek.

 

Musí jej uvést do úřadu

Po jmenování Blažka na Pražském hradě teď zbývá jediné – aby jej do úřadu uvedl premiér Petr Nečas.

Dá se předpokládat, že na následném briefingu na ministerstvu spravedlnosti zřejmě padne také otázka, zda Blažek jmenuje vrchní státní zástupkyní v Praze Lenku Bradáčovou. Ještě Pospíšilovi ji do této funkce navrhl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Pokud nový ministr půjde tímto směrem a jmenuje Lenku Bradáčovou vrchní státní zástupkyní, pak já budu spokojený. Budu mít pocit, že můj odchod měl smysl a budu velmi rád. Jsem totiž přesvědčen, že Lenka Bradáčová je tou pravou osobou pro pokračování reformy státního zastupitelství a pro to, aby se vrchní státní zastupitelství uvedlo do chodu a dořešily se kauzy, které tam leží,“ řekl dnes odvolaný Jiří Pospíšil pro Radiožurnál.

Nečas Pospíšilovo rychlé odvolání zdůvodnil neschopností ministra rozpočtově a manažersky zvládat resort. Okamžitě se však objevily spekulace, že skutečným cílem bylo zabránit tomu, aby Bradáčová, vnímaná jako nekompromisní bojovník s korupcí, mohla usednout do významného křesla.

Dosud nepříliš výrazný místopředseda ODS a šéf brněnské stranické organizace Blažek je vzděláním právník a působil jako advokát. Jako jediný z místopředsedů ODS zvolených na kongresu v červnu 2010 nezamířil do vysoké funkce ve vládě či v parlamentu.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…