Dobešův náměstek klidnil senátory. Mzdy nepedagogů neklesnou

25.08.2011 16:42

Senátní školský výbor měl ve čtvrtek mimořádnou schůzi kvůli platům nepedagogických pracovníků škol. Náměstek ministra školství Ladislav Němec senátory uklidnil, že platy se snižovat nebudou. Kde chce úřad peníze na mzdy vzít, ovšem neuvedl. Zatím prý není znám návrh rozpočtu ministerstva.

Dobešův náměstek klidnil senátory. Mzdy nepedagogů neklesnou
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Josef Dobeš

Ministr školství Josef Dobeš (VV) slíbil pro příští rok čtyři miliardy na navýšení učitelských platů, do rozpočtu je ale navíc nedostane. Uvažoval proto o snížení platů školníků a kuchařek, po vlně kritiky ale od nápadu upustil. "Cestu hledáme, víme, že tam ty peníze jsou," odpověděl Němec na dotaz, kde chtějí peníze na nepedagogy ušetřit.

K tématu Dobeš nemá na platy učitelů. Sáhne na peníze školníkům a kuchařkám


Dobeš původně avizoval, že na platech nepedagogů škrtne 700 milionů. To by znamenalo, že by kuchařkám, uklízečkám, ale i třeba hospodářkám škol klesl plat o pět procent. Už letos se jim přitom snížily mzdy o deset procent. Hrubá mzda těchto zaměstnanců včetně vedoucích pracovníků tak letos činila necelých 15.000 korun.

Proti snižování se ostře postavily odbory, které pohrozily v krajním případě i stávkou. Návrh se ale nelíbil ani ČSSD nebo TOP 09. S odbory bude Dobeš jednat ještě v pátek. Už dříve přitom řekl, že peníze chce ušetřit i v rozpočtu vysokých škol nebo v kapitole sportu. Chystá se utlumit také investice a vzít peníze i z takzvaného pastelkovného.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…