Europoslanec Ouzký vlastnil podíl ve firmě, kde mizely miliony z VZP

25.11.2011 10:23

Europoslanec Miroslav Ouzký (ODS) do nedávna vlastnil akcie společnosti MD Access, která vydělala nemalé peníze na spolupráci při přípravě elektronických zdravotních knížek se společností IZIP. Europoslanec k tomu dodává, že dnes již žádné takové akcie nevlastní, ale jeho tvrzení nelze nijak ověřit. Letos firma MD Access obdržela 64 milionů korun z peněz pojištěnců VZP.

Europoslanec Ouzký vlastnil podíl ve firmě, kde mizely miliony z VZP

Europoslanec Miroslav Ouzký (ODS), jenž je jedním z iniciátorů projektu elektronických zdravotních knížek společnosti IZIP ještě nedávno vlastnil akcie firmy společnosti MD Access, která je s IZIP úzce personálně propojena. Část ze dvou miliard korun, které zatím projekt elektronických zdravotních knížek spolkl, skončily i na účtech firmy MD Access. Europoslanec dnes tvrdí, ž již žádné akcie nevlastní, ale protože jde o akcie na majitele, jeho tvrzení nelze ověřit. O případu informuje server Aktuálně.cz.

"Já dnes nejsem vlastníkem žádných akcií v žádné společnosti, které by měly co dočinění s IZIP. Doma mám ještě nějaké akcie z kuponové privatizace, ty vás ale asi nezajímají," řekl Aktuálně.cz Ouzký. Skutečností zůstává, že v prohlášení o vedlejších příjmech, které předložil v Evropském parlamentu letos v lednu, sice neuvedl, že by cokoliv vlastnil. Nepřiznal v něm ale ani to, že byl majitel akcií společnosti IZIP. A ty převedl teprve před několika týdny.

Vyplaceno 64 milionů. Není jasné za co

Majitelem akcií MD Access byl Ouzký prokazatelně v letech 2009 a 2010. Za zmínku stojí, že v srpnu letošního roku obdržela firma 64 milionů korun z peněz pojištěnců VZP, kteří projekt elektronických zdravotních knížek platí. Není přitom zcela jasné, za jaké služby společnost desítky milionů korun obdržela.

Stejně tak nelze říci, kolik peněz firma obdržela v letech 2009 a 2010, neboť společnost IZIP nedovolila povolaným auditorům nahlédnout do příslušných účtů. Sám europoslanec přitom tvrdí, že za dosavadní nemalé náklady vložené do projektu nese odpovědnost VZP, protože lékaře dostatečně nemotivuje k tomu, aby funkční systém elektronických zdravotních knížek využívali. Pokud by tak činili, podle Ouzkého by se ve zdravotnictví podařilo uspořit miliardy korun.

Související:

Vlastizrada, vysvětlete to. ODS drsně nadává svým "IZIPákům"

Drtinová grilovala Ouzkého: Kdo je tajemný švýcarský investor?!

Ouzký (ODS): Svým podílem v IZIPu jsem se nikdy netajil. O střet zájmů se nejedná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…