Exčlen ODS o víře a o tom, jak funguje přijímání členů do strany

27.03.2013 22:20

Ještě minulý týden byl známý karlovarský advokát Ronald Němec členem ODS. Tento týden se však rozhodl ze strany vystoupit. Prozradil nám nejen důvody tohoto překvapivého kroku, ale jako hluboce věřící člověk se nám svěřil, co si myslí o tom, jak u nás ctíme největší církevní svátky a co říká na nového papeže Františka.

Exčlen ODS o víře a o tom, jak funguje přijímání členů do strany
Foto: Archiv RN
Popisek: V letošním roce se Ronald Němec oženil

Na otázku, jak podle jeho zkušeností vnímá naše veřejnost největší církevní svátky, odpovídá: „Domnívám se, že je nevnímá vůbec. Vnímá reklamu na zajíčky v obchodech, ale ne jejich podstatu.“ Když se ho ptáme, zda také podle jeho názoru nad původním významem Velikonoc převažuje komerce, upřesňuje: „Určitě ano, ale  podle mne neexistuje  žádný „původní“ význam, ale jen ten pravý a jediný. Stejně jako u Vánoc. Jediným významem Velikonoc je ukázání, jak Bůh miloval člověka, že dal i svého jediného syna  na kříž, aby vykoupil jeho hříchy.“  

Bůh není policista

Zajímá nás také, jak dnešní mladý muž, s profesí vyhledávaného advokáta, ale také dlouholetého ministranta, velikonoční svátky slaví. Zda drží přísný půst  a kolik bohoslužeb musí o svátcích zvládnout. „Bohužel svátky moc slavit neumím. V západních Čechách nám chybí tradice. Ale snažím se. Půst je pochopitelný. A to na Velký pátek, kdy za nás zemřel Kristus. Na zelený čtvrtek máme na faře party. Je nás tak kolem třiceti až čtyřiceti, pijeme víno a sekt, je zde hodně cizinců, každý něco napeče ze své země, je to krásný mix chutí a zvyků. A bohoslužby? Nemusím na žádnou. Bůh není policista, co by si psal návštěvnost. Ale chci jít, od čtvrtka do pondělí. A proč chci jít? Jsem rád na místě, kde jsou ostatní lidé, kteří ví, že stojí se snažit nebýt sobec, obětovat se pro druhého.“ 

Z nového papeže je nadšen

Ronald  Němec se také netají svým nadšením z nového papeže Františka. Když se ho ptáme, jak je s jeho volbou spokojen, nešetří emocemi:  „Zda jsem spokojen? To je slabé slovo. Jsem nadšen! Církev má  sice mnoho problémů, ale ne více, než naše republika, či ostatní svět. Ale zatímco naše republika nemá žádný morální vzor, člověka, od kterého bychom čekali dobro, my ho máme. Benedikt XVI. byl dobrý papež, ale nebyl tak „mediální“, jako Jan Pavel II. To ten nový je. A co si slibuji? Snad, že ukáže „nevěřícím“, že církev není o skandálech, ale o vztahu člověka a Boha. Dokáže mediím nabídnout i jiná témata, než peníze a sexuální skandály,“ uvedl Němec. 

„A hlavně vysvětlí i nám katolíkům, že být katolík znamená být normální chlap, či holka,“ pokračuje. „Existuje  jeden vtip: „dlouhé vlasy, bledá líčka, to je správná katolička“. Bohužel to není u nás jen vtip, ale občas pravda. Svět nás vnímá občas jako pošuky, kteří vypadají divně a jen se modlí. A papež ukazuje, že tomu tak nemá být. Je mu vlastní humor, prostota, noblesa, ale i láska ke Kristu,“ doplnil.

Největší chyba ODS?

Méně nadšen je ovšem Ronald Němec z ODS, a tak nedávno ukončil po deseti letech členství v této straně, ale zdůrazňuje: „Ne proto, že by ODS klesaly preference! Stejně nikam kandidovat nechci. Ale pro lidi, kteří v ní jsou. V ODS znám velmi mnoho kvalitních a dobrých členů. Pravých a pravdivých. Bohužel ti se často nedokáží prosadit na vrcholné pozice. Největší chybou ODS jsou její stanovy,“ tvrdí Němec.

„Do ODS vás musí přijmout místní rada. Ta je však volena sněmem. Jenže sněm to jsou lidi, které přijme místní rada. A znáte kapra, který si vypustí vlastní rybník?  Dnes to funguje tak, že se přijímají jen kandidáti, kteří budou současnému vedení ODS pohodlní, loajální. V ODS se bohužel dnes nevítězí myšlenkami, ty dnes nikoho moc nezajímají, či snad programem jednotlivých kandidátů, ale tím, kolik jste schopen mít v jedné buňce lidí, tedy na sněmu. Změnil bych stanovy, že členem ODS může být každý, kdo chce. Jako třeba v USA. Proč mít někoho, kdo bude rozhodovat, že mohu do strany vstoupit? Také bych všechny místní organizace zrušil a rozdal licence znovu. Pak snad může mít ODS šanci, řekl Ronad Němec ParlamentnímListům.cz.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…