Exmluvčí Jurinová: Ředitel Motola si snad z lidí dělá blázny

06.02.2011 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Eva Jurinová zazářila kdysi jako moderátorka televize Nova. Pak si ji novináři nemohli vynachválit jako mluvčí Fakultní nemocnice v Motole. Teď je středobodem médií opět, ale má to jistou pachuť. Prozradila totiž na svého šéfa - ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka - že v době, kdy lékaři připravují hromadný odchod z nemocnic, tak on odjel na dovolenou do daleké Afriky. Teď Jurinovou čeká vyhazov. Nejen o tom, ale také o jiných strastech a slastech života jsme si s paní Evou povídali v noci ze soboty na neděli.

Exmluvčí Jurinová: Ředitel Motola si snad z lidí dělá blázny

Co běžně děláte o půlnoci ze soboty na neděli?

Příhodná otázka, protože sobotu mám z celého týdne nejraději. Vzbuzuje ve mě pocit těšení se. Těším se na ni už v pátek a celá sobota je nádherná, protože ji následuje volná neděle.Většinou nikam nejezdím, protože si chci užít, jaké to je být v klidu doma.

Co běžně děláte o půlnoci?

Přijde na to. V létě, když je teplá a krásná noc, býváme s manželem případně s návštěvou určitě venku na zahradě nebo koukáme na zajímavý film, čtu si...

Jsou soboty,kdy přes den i přes půlnoc třeba uklízím doma, dělám si různé domácí práce nebo sedím u PC nebo v pracovně nad haldou papírů a tak různě...

V kolik hodin uléháte ke spánku?

Většinou kolem druhé hodiny ráno.

Evo, spíte dobře, anebo si musíte dopřát nějakou berličku na usnutí?

V létě, když jsem celý den venku a unavím se při práci na zahradě i kolem domu, se mi usíná krásně bez berličky.V zimě občas sáhnu po půlce prášku na spaní, obzvlášť, když musím ráno brzy vstávat.

Na co se v televizi ráda koukáte?

Jak kdy. Mám ráda neagresívní chytré krimipříběhy, dokumenty ze současnosti i historie, nádherně natočené v přírodě, vtipné veselohry, ale někdy i jednoduché seriály, protože si u nich vyčistím hlavu.:-)

A jak vypadá u Jurinů nedělní ráno. Kdo připravuje snídani - vy anebo manžel?

To záleží na náladě. Přes týden na ně není moč času a tak si o víkendech dopřejeme dlouhé snídaně nebo rovnou snídaňoobědy a připravujeme si je spolu. Šéfem kuchyně je ale u nás můj muž.Tuto výsadu si nedá vzít, protože má pud sebezáchovy.

V poslední době se v souvislosti s nemocnicí v Motole hovoří o úniku videa na web. Kvůli němu má nyní problémy ředitel Miloslav Ludvík. Co byste ráda řekla k této kauze?

Ředitel Ludvík má problémy především proto, že neumí vážit slova, a že ze života římského politika a vojevůdce Caesara  (říká, že je to jeho vzor) si osvojil jen to mocenské ukazování palcem dolů a nahoru.

Ten, kdo připravil věrohodný sestřih toho záznamu je profesionál, protože nic nevytrhl z kontextu. Poměrně elegantně vyjevil světu pravdu, nad kterou tuhne krev v žilách. Já jsem při tom jeho projevu seděla v konferenčním sále, spolu se dvěma sty zástupci klinik - přednosty, primáři, vrchními sestrami a šéfy administrativních úseků. Podobná slova jsem slyšela na vlastní uši a pokud Ludvík říká, že uniklý záznam je účelově zmanipulován proto němu, je otrlec a lhář!

Sledujeme Kauzu Motol

Už delší dobu před tím jsem z něj měla velmi divný pocit a když jsem se rozhodovala k odchodu z FNM, pokaždé jsem si řekla, že tam přece nejsem kvůli Ludvíkovi, ale pro nemocnici jako takovou, protože jsem byla pyšná, že mohu být ve společnosti významných osobností  a pomáhat vytvářet dobré jméno nemocnici, kde se dělá vynikající medicína a kde jsou špičkoví odborníci. Dobrou pověst nemocnice dělají především oni a ne ředitel.

Ovšem ten den, bylo to 3. prosince dopoledne, jsem si nezvratně uvědomila, že s tímto ředitelem už dál pracovat nechci a nemohu spojovat své jméno. Myslím, že takto by se zachoval každý nezávislý a vyrovnaný člověk.

K tématu:
Provalené video? Už třetí útok, zlobí se šéf Motola
Ředitel Motola moc mluvil. Julínek se směje. Hulinský chce vysvětlení

V on-line rozhovoru pro iDnes.cz jste řekla, že s únikem videa nemáte nic společného. Přesto jste naznačila, že jste tehdy na výjezdním zasedání, z něhož video pochází, byla. Je to tak?

Na výjezdním zasedání Ludvíkův projev natáčel na kameru vedoucí tiskového odboru Jaromír Morávek. Má originál a pro mě z něj pořídil kopii na DVD. Připravovala jsem totiž pro intranetové stránky FNM televizní magazín a měli jsme v úmyslu do něj zařadit i tento nesestříhaný projev pro zaměstnance nemocnice. Bohudík pro ředitele Ludvíka, jsem to nestihla.

Kdo podle vás mohl to video na web umístit?

Copak je dnes problém, aby si kdokoliv pořídil obrazový i zvukový záznam a někam ho umístil? To zasedání nebylo tajné. Bylo to v hotelu, v konferenční místnosti.

Co říkáte tomu, že ředitel Ludvík označil na tiskovce svůj manažerský styl jako lehce nestandardní. Vzal si za vzor Steva Jobse - šéfa jednoho počítačového gigantu, který při prezentacích pobíhá po pódiu a trhá se sebe trička a tak se snaží ty diváky a posluchače více nabudit?

No, tak při Ludvíkově prezentaci jsem akorát zaznamenala, že si natahoval gatě.

Ovšem, jestli si dovoluje uplatňovat metody Steva Jobse před akademiky, považuji to za ponižující šaškárnu.

Ředitel Ludvík již řekl, že podává nemocnice trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli úniku nahrávky. Nebojíte se?

Mám pocit, že je totálně zmatený nebo si ze všech lidí dělá blázny! Na páteční tiskové konferenci sdělil médiím, že jediným majitelem originální nahrávky jsem já. Přitom ten den každému novináři věnoval flashku s tímto původním záznamem. Já se tedy ptám: kde ho vzal?

Jinak, podávání trestního oznámení už je dneska na denním pořádku.  Podává ho kde kdo a soupěři se vzájemně straší i kvůli hloupostem. Zřejmě je to nevkusná finta agentury, která mu radí, protože ví, že soudy, zejména ty  věčné a vlekoucí se, mohou i nevinnému člověku pořádně znechutit život.

Jak to vypadá s výpovědí z Motola, opravdu odcházíte?

Ano, tu mi ředitel Ludvík nevybíravě před "inkvizicí" opravdu  dal hned den poté, co se vrátil ze safari. Personální náměstkyně už  k tomu měla připravené papíry, diskuze byla předem vyloučena. Bez udání důvodů chtěli, abych svým podpisem pracovní poměr ukončila ihned. Odmítla jsem a ředitel mi přes vedoucího tisk.odd.vzkázal, že si uvědomili, že jednali v emocích a že mi nabízejí 14 denní výpovědní lhůtu a že výpověď pošlou poštou. Tak čekám a pak ji podepíši.

Nemám běžnou právní ochranu, tedy dvouměsíční výpovědní lhůtu, ani nárok na  odstupné, protože jsem s FNM uzavřela pouze smlouvu o pracovní činnosti a nebyla jsem v trvalém pracovním poměru.

FN Motol jste poznala zblízka. Jak vnímáte lékaře? Jsou jejich požadavky oprávněné? 

Jistěže jsou. Lékaři i sestry nejsou adekvátně ohodnoceni a čekají na to už 20 let. Já vím,že si pacienti stěžují na lékaře a vím také, že jsou dobří a méně zdatní lékaři, jako v každé profesi. Ale obecně platí: Je-li nespokojený lékař existuje větší pravděpodobnost, že nespokojený bude i pacient.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Kdybyste intenzivně žila po jejich boku třeba půl roku, den co den, doma i v nemocnici, rychle byste to pochopila. Laik nemůže hodnotit jejich postoj zvenčí. Lékař potřebuje klid a profesionální podmínky, nesmí mít starosti, ty pak nechtě pociťuje i pacient i spolupracovníci v jeho okolí. Uvědomme si, že žádná profese nevyžaduje celoživotní vzdělávání v tak náročném  rozsahu, jako právě medicína. Pokud jste v ní a chcete ji dělat stroprocentně, nemůžete být pod tlakem a už vůbec ne řešit existenční problémy.

Už víte, co budete pracovně v nejbližších týdnech dělat?

Teď především, myslím na odpočinek, je toho na mě dost. Pak odepíši na všechny podpůrné maily, smsky i dotazy a budu si hledat práci.

A teď z trochu jiného soudku - lidé si na vás pamatují, že jste byla moderátorkou Novy, ale málokdo si už vzpomene, že jste pracovala předtím léta v České televizi, kde jste také moderovala hlavní zpravodajskou relaci. Proč si myslíte, že si lidé pamatují jen tu Novu?

Především proto, že se na stereotypním televizním trhu objevil nový fenomén. Všichni byli zvědaví, každá tvář, která se objevila na obrazovce, byla středem pozornosti. Televizní noviny přinesly poněkud jiné zpravodajství, než na jaké jsme byli zvyklí z ČT. Byly závažné, ale i hravé obsahem a formou. Nova uměla rychle najít a oslovit svého diváka, to ostatně umí dodnes.

Čtěte také:

Půlnoční rozhovor již absolvovali:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…