Exnáměstek Fendrych zavzpomínal: Po Kubicem tvrdě šli. Držel jak skála

30.04.2011 8:06

Ministr vnitra Jan Kubice si při šéfování Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu prošel peklem obviňování, šťár a buzerací. Ustál to. Není zvyklý jako politik kličkovat a uhýbat. Jeho čištění resortu od politických funkcionářů, tedy náměstků, je proto logické. To vše si myslí náměstek prvního českého ministra vnitra Jana Rumla Martin Fendrych. Ruml naopak odmítá na téma Kubice jakékoliv komentáře.

Exnáměstek Fendrych zavzpomínal: Po Kubicem tvrdě šli. Držel jak skála

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

 

Jan Kubice přišel do policie s okruhem lidí kolem Jana Rumla, jenž byl prvním českým ministrem vnitra po rozdělení Československa. Znali se z osmdesátých let. Martin Fendrych se s ním však seznámil až v době, kdy již pracoval v policii.


Kubice přežil roky útlaku

Fendrych jako náměstek tehdejšího ministra vnitra podepsal nasazení Útvaru rychlého nasazení URNA v restauraci U Holubů v roce 1995, protože Ruml byl tehdy na zahraniční cestě. U Holubů se v té době sešli na jednání šéfové ruskojazyčných mafií. Vyšetřovatelé Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v čele s ředitelem odboru zločineckých struktur Zdeňkem Macháčkem totiž přišli s tím, že by tam měla být spáchána vražda a na nasazení URNY potřebovali souhlas vedení vnitra. Nedopadlo to moc dobře, protože Rusové dostali avízo.

„Je to rovnej chlap a jiná kategorie člověka na ministerstvu, než dřív. Jediný problém vidím v tom, že je nepolitik. Politik je zvyklý kličkovat a uhýbat. Jeho vývoj na ÚOOZ byly roky útlaku. Z policejního prezídia tam chodila jedna kontrola za druhou, inspekce dělala šťáry a pořád buzerovala. Ráno šli do práce a před branou stáli inspektoři a dávali jim dýchnout. Neustále je dusili a Kubice všechno vydržel. Když se na něj tlačí tak se zapře na zadní a neuhne. Uvidíme, jak se to slučuje s politickou funkcí ministra," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Fendrych a vzpomíná dál:  „Jednou na ÚOOZ rozjel Grulich nějakou nechutnou akci. Havel tam přijel a myslím, že dal Kubicemu nějaké vyznamenání. A opravdu ho podržel, protože měl pocit, že je to proti němu politická a účelová akce."

Dřív bylo na vnitru méně politických

„Zatím na vnitru řádil jen v politických funkcích, protože náměstci jsou dnes politickou funkcí. Já byl nepolitický a Jirka Křižan taky. Od lidovců tam byl zrovna Jaroslav Kopřiva, což už bylo tenkrát pěkné kvítko. Tehdy to bylo míň politické, než dnes. Současné vyhazovy, co Kubice vykonal, mají svou logiku, protože se chtěl zbavit lidí, kterým nemůže věřit. Otázka je, koho si tam vezme na jejich místa," doplňuje ParlamentnímListům.cz Fendrych. Jan Ruml byl ministrem vnitra v letech 1992 až 1997.


Čtěte také:

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…