Francouzská smetánka chce zdanit. Sobotka vyzval Čechy k následování

24.08.2011 21:58 | Zprávy

Solidarita, lítost, pomoc, nebo prostě jen strach z nedozírných následků, které by nezdravá globální ekonomika mohla přinést. Ať tak či tak, po nejbohatším člověku světa Američanu Warrenu Buffetovi žádají speciální zdanění i nejbohatší podnikatelé Francie.

Francouzská smetánka chce zdanit. Sobotka vyzval Čechy k následování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Jejich petice vyšla v listu Le Nouvel Observateur a je pod ni podepsáno šestnáct vrcholových manažerů nabízejících pomocnou ruku vládě. Ani u nás francouzská akce nezůstala bez reakce.

"My, prezidenti a ředitelé firem, podnikatelé a podnikatelky, finančníci a bohatí občané, si přejeme zavedení speciálního příspěvku, který by se týkal nejbohatších daňových poplatníků. Tento příspěvek by měl být vypočítán v rozumném poměru, aby se zabránilo nepříznivému ekonomickému vlivu, jako je únik kapitálu či navýšení daňových úniků," píše se v petici pod níž se podepsala třeba Liliane Bettencourt, dědička společnosti L'Oreal, Frédéric Oudéa, šéf banky Société générale či Franck Riboud, generální ředitel Danone nebo Philippe Varin, šéf PSA Peugeot Citroën.

"Situace ve Francii ukazuje na to, že ve vyspělých zemích sílí trend daňové progrese. I bohatí lidé tam cítí, že je potřeba náklady krize spravedlivě rozložit na všechny sociální vrstvy. Rád bych, aby s podobnou iniciativou přišli i nejbohatší Češi, pokud jim skutečně záleží na snížení deficitu státního rozpočtu," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

K věci:
Profesor Keller: Bohatí rozkradou rozpočet, pro lidi nezbyde
Tato země nesmí být jen pro gaunery, apeluje na národ Okamura

Je to můj stát

A odezva na sebe nenechala dlouho čekat. Majitel kliniky a institutu estetické medicíny Roman Šmucler reagoval na svém blogu. "Nechci se arogantně cpát kam nepatřím, ale podepsal bych rád petici spolu s nejbohatšími Američany (Warren Buffett je vede) a Francouzi za zvýšení daní nejbohatším. Zní to bolševicky, že? Jenže on ten stát, co má problémy je také můj. Jezdím po jeho silnicích (ještě, že mám off road auto!), vychovává plátce mé budoucí penze (snad budou umět více, než pěstovat obilí pro Čínu) a bude mi léčit rakovinu, když jí onemocním. Prostě rád přispěji na něco, čeho také vlastním kus. Problém je v tom, že chci mít kontrolu nad jeho výdaji. Konečně, jako každý spolumajitel," nezříká se spoluodpovědnosti Šmucler.

Roman Šmucler více pro ParlamentníListy.cz:
Šmucler tvrdí: My bohatí státu pomůžeme. Ne ale tomu, kde se rozhazuje

Jen pár hodin

S návrhem na zdanění bohatších, konkrétně lidí vydělávajících nad 90 tisíc měsíčně přišly Věci veřejné. Podle propočtů poslance Víta Bárty by třicetiprocentní sazba uvalená na tuto skupinu obyvatel přinesla do státní kasy okolo 5 miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek doslova pár hodin plán VV zvažoval, nicméně nakonec zamítl, jelikož Věci veřejné nechtěly přistoupit na jednotnou sazbu DPH ve výší 19 procent.

Roman Šmucler o ekonomice pro ParlamentníListy.cz:
Roman Šmucler: Heč, měl jsem pravdu. Bude bankrot
Šmucler varuje před bankrotem. Důchodci se bojí inflace. Osudově
Roman Šmucler šokoval: Bude státní bankrot. Vím to
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

20:05 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

Hmyz, konkrétně cvrčci, jako součást uzenin a masných výrobků. Studie z Mendelovy univerzity v Brně,…