Internet se musí cenzurovat, křičel Tomský na Bartoše. Nebo knihy skončí

19.02.2012 9:26

Knižní trh nepřežije svobodu internetu, myslí si politolog a nakladatel Alexander Tomský. V pořadu Politické spektrum na ČT24 křičel na šéfa České pirátské strany Ivana Bartoše, že svoboda internetu, kterou jeho partaj tolik podporuje, je nežádoucí.

Internet se musí cenzurovat, křičel Tomský na Bartoše. Nebo knihy skončí
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Hyde park

"Cenzura internetu je zásadní a nutná," dušoval se Tomský. Bez ní prý knižní trh zanikne. "Už teď se knižní trh hroutí, když lidé hromadně kradou knihy na internetu." Sdílení duševního vlastnictví online je podle něj nepřípustné a je to krádež.

"Když se velké servery domluví - a podotýkám, že stahování je zatím v Česku legální - tak budou brojit proti tomuto svobodnému stahování s cílem zvýšit svůj zisk," opáčil Bartoš. "Sdílení informací je přirozený proces, copyright ve vědě má jen pětiletý patent a pak se to může svobodně kopírovat. Vždyť to nás dostalo ze stromů. Vědci a inteligence ví, že kdyby se nekopírovalo, tak bychom dnes neléčili AIDS, ale stále ještě adorovali patent na penicilin."

Vždyť tu neziskové organizace točí peníze

Kopírování je podle Tomského krádež. Když si koupím knihu a půjčím ji příteli, je to v pořádku, když si ale koupím film a zkopíruji ho příteli, už to podle něj v pořádku není. "Jaké sdílení? To je kradení," rozčiloval se s tím, že ani odborné knihy a akademické publikace by studentům neměly sloužit zadarmo.

"Pro vás je tedy přijatelnější, když neziskové organizace jako vysoké školy točí peníze, než aby studenti měly zdroje ke svým pracem k dispozici zdarma?" opáčil Bartoš. Tomský podotkl, že někdo to zaplatit musí.

Internet není nepřítel, kterého je třeba svázat

"Internet není nepřítel, co je potřeba svázat, spoutat a na kterého je třeba aplikovat praxi kamenných obchodů. Je to fenomén, nositel pokroku. Nám přeci vůbec nejde o MP3 a videa. Nám jde o to, že k tomu, abych mohl aplikovat dohodu ACTA, tak potřebuju špehovat internetovou komunikaci."

"Internetová cenzura je nutná," opakoval Tomský. V případě celosvětového knižního trhu mu ovšem Bartoš opáčil aktuálním příkladem - první sérií televizního seriálu HBO Game of Thrones, který je natočen podle knihy. Tím, že se seriál dostal na internet, odkud si ho mohl kdokoli stáhnout, pak celosvětově obrovsky vzrostl prodej původní knihy. "To je hloupost," odvětil Tomský. "Knižní trh bez cenzury internetu nepřežije."

IT specialista Petr Koubský Tomského vystoupení shrnul tak trochu ironicky: "Pan Tomský tu vystupuje jako prorok apokalypsy, přitom realita vůbec není tak drsná."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…