Janeček po rozmluvě s Rathem: Přesvědčil mě, že mu nemám pomáhat

23.08.2012 19:03

Advokáti Davida Ratha ve středu při shánění čtrnácti miliónů na kauci pro svého klienta požádali o pomoc miliardáře a šéfa Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka. Ten ale dnes večer pro Českou televizi řekl, že kauci za poslance nesloží.

Janeček po rozmluvě s Rathem: Přesvědčil mě, že mu nemám pomáhat
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček


Zakladatel Nadačního fondu proti korupci (NFPK) a miliardář Karel Janeček by mohl být člověkem, který se zaručí za Davida Ratha. Podle svých slov o prosbě politikových advokátů uvažuje hlavně proto, že by Rath mohl pomoci rozkrýt jiné, větší kauzy.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-s-karlem-janeckem-ddd-/domaci.aspx?c=A120823_135349_domaci_klm

Zakladatel Nadačního fondu proti korupci (NFPK) a miliardář Karel Janeček by mohl být člověkem, který se zaručí za Davida Ratha. Podle svých slov o prosbě politikových advokátů uvažuje hlavně proto, že by Rath mohl pomoci rozkrýt jiné, větší kauzy. Taková byla zpráva dnešního dne, když blízcí Ratha dali na vědomí, že kauci 14 miliónů  za to, že bude poslanec propuštěn z vazby, nemohou dát dohromady.

„Já jsem dnes byl za Davidem Rathem ve vazbě, abych si s ním promluvil. Rozhovor s Rathem mne ale přesvědčil o tom, že bych mu neměl finančně pomáhat,“ vysvětlil dnes Janeček v Událostech České televize. Prý skutečně byl přesvědčen o tom, že Rath by mohl být někdo, kdo může mít pozitivní vliv proti korupci a chtěl si také prý maximálně sám ověřit, že není ani minimální šance, že by byl Rath obětí nějakých konstrukcí.

Karel Janeček je podnikatel a matematik. Založil firmu RSJ, která se věnuje obchodování na finančních trzích založenému na matematické analýze trhů. Založil také Nadační fond proti korupci, v němž spolupracuje například s podnikatelem Stanislavem Bernardem.

Mají prý radikální řešení

Zástupci Davida Ratha už ve středu přišli s tím, že ohledně poslancova propuštění z vazby mají "radikální řešení", které chtějí veřejnosti představit. Tiskovou konferenci svolali na páteční odpoledne. Do té doby se k čemukoliv odmítají vyjádřit.

Připomeňme, že v případu korupce ve Středočeském kraji je 11 obviněných. Na svobodě už jsou podnikatelka Ivana Salačová, která chce s policií spolupracovat, i obchodní ředitel firmy Konstruktiva Branko Tomáš Mladý. 

Ve vazbě zůstává celkem šest obviněných, mezi nimi kromě Davida Ratha i někdejší poslanec Petr Kott a šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. I oni žádají o propuštění z vazby. 

Žalobce: Kauce je nepřípustná

Státní zástupce Petr Jirát dnes podal stížnost proti nařízení soudu o přípustnosti kauce, kterou soud žádal za propuštění Ratha. Stížnost teď musí posoudit krajský soud. Podle státního zástupce je totiž kauce v tomto případě nepřípustná. Rathův obhájce Adam Černý pak uvedl, že situaci považuje za bezvýchodnou a zřejmě i on za svého klienta také podá stížnost a navíc krajský soud možná požádá o nižší výši kauce.

„Byla podána okresnímu soudu Praha-východ stížnost do rozhodnutí o připuštění kauce ve věci obviněného Davida Ratha. Stížností se domáháme toho, aby odvolací soud rozhodl o tom, že se kauce vůbec nepřipouští a žádost o propuštění z vazby se zamítá,“ potvrdil krátce po poledni žalobce Jirát Radiožurnálu.

Sám Rath pak v rozhovoru pro MF Dnes řekl, že ve vazbě prožívá psychické trauma. Nabízí, že by nosil hlídací náramek pro domácí vězně a odevzdal by pas. Kvůli rodině by prý ani nebyl schopný uprchnout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…