Jirsa (ODS): Situace v radě ÚSTR je vážná

05.04.2013 20:46

Je potřeba si připustit, že je komunistická historie našeho národa silně relativizována. Máme hejtmany z KSČM, bývalý politruk vede krajské školství a za ústavní soudce jsou běžně navrhováni bývalí členové KSČ, nově dokonce bývalý vojenský prokurátor.

Jirsa (ODS): Situace v radě ÚSTR je vážná
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

 

Je ještě přípustné tvrdit, že komunismus byl zločinný režim? Vedení sociální demokracie sice prohlašuje, že je pro zachování Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), nicméně již samotnou volbou členů rady ÚSTR odhalilo úplně jiné záměry. Namísto podpory konsenzuálního přístupu nadstranického ředitele Daniela Hermana převážila snaha o konfrontaci. 
 
Nejprve v prosinci 2012 sociálnědemokratický Senát do rady zvolil Lukáše Jelínka, člena ČSSD a pravou ruku místopředsedy Zaorálka, Michala Uhla s napojením na Stranu zelených a člena volebního štábu Jiřího Dientsbiera, dlouholeté odpůrce ÚSTR jako konceptu ústavu historické paměti. Jde o mladé muže bez jakékoliv historické, sociální či odborné zkušenosti. 
 
Po dohodě v levicovém Senátu k nim přibyla další odpůrkyně ÚSTR, ambiciózní archivářka z Národního archivu Emilie Benešová. 
 
Do rady nebyl vybrán žádný odborník, historik, právník či zkušený manažer. 
 
Pokud odpůrci existence ÚSTR argumentují jeho zpolitizovaností, případně tím, že jde o teplá místečka pro děti prominentních disidentů, ukazuje se, že opak je pravdou. Radu ÚSTR zpolitizovala ČSSD jednoznačnou volbou svých stranických věrných. Není jasné, jaké odborné předpoklady má mediálně známý Lukáš Jelínek, vystudovaný politolog bez odborných publikací, kromě zkušenosti z práce pro špičky ČSSD. Jedinou kvalifikací Michala Uhla je pouze jeho příjmení. Jejich místa v radě jsou trafikou, odměnou za věrnost ČSSD. 
 
Pokud sociální demokracie považovala před pěti lety vznik ÚSTR a výběr první rady za zpolitizovaný (připomeňme, že v ní nezasedl žádný aktivní člen jakékoliv strany), pak sama svým konáním tuto situaci mnohonásobně překonala. Jelínek s Uhlem dokonce uváděli, že odvolání Hermana a celého jeho managementu je přímý požadavek tehdejších místopředsedů ČSSD Zaorálka a Dienstbiera. Mají vedoucí politikové rozhodovat o vyhazování zaměstnanců nezávislé instituce? To bychom se snad vraceli před rok 1989. Radní navíc sami sebe prezentují jako "politický orgán", prodlouženou ruku politiků. A to nejen v rozporu se zákonem, ale i nálezem Ústavního soudu. 
 
Je signifikantní, že při poslední volbě v Senátu nebyl zvolen hlavní iniciátor vzniku ÚSTR, emeritní senátor a dnešní starosta Jičína Jiří Liška. Naopak, zvolením prorektora Jana Bureše, dalšího levicového stranického kandidáta, byl plán zřejmě dokonán. Ihned druhý den po volbě, aniž by se nový radní podrobněji seznámil s činností ÚSTR i ředitele Hermana, prohlásil, že je pro jeho odvolání.
 
Radní si zjevně nejsou vědomi své zodpovědnosti, překračují své pravomoci a chtějí suplovat ředitele ÚSTR jako statutární orgán. Protože nenašli v činnosti ředitele ani ÚSTR nic protizákonného, jsou nuceni hledat různé zástupné záminky k odvolání. Jejich ideologické zapálení tak může přinést jen víc škody než užitku. 

Ing. Tomáš Jirsa, MBA.
senátor PČR
místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
starosta
krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…