John k nové nahrávce: Nyní nejde jen o vnitro a Věci veřejné. Kočí: Je to mystifikace

13.04.2011 16:53

Předseda a ministr vnitra Radek John (VV) se velmi krátce vyjádřil k nahrávce, kterou zveřejnil časopis Týden. Vyjádřil nad nahrávkou zděšení. Podle něj tak je nyní zřejmé, že nejde jen o ministerstvo vnitra, a ani nejde jen o Věci veřejné. Koří později k nahrávce uvedla, že slova na nahrávce jsou jen mystifikací.

John k nové nahrávce: Nyní nejde jen o vnitro a Věci veřejné. Kočí: Je to mystifikace

Radek John reagoval na audionahrávku, již má k dispozici server Týden.cz. Ta údajně okazuje, že za pokusem o rozvrat VV stojí skutečně Kristýna Kočí. A také občanští demokraté. Sama Kočí ale později uvedla, že v rozhovorech "záměrně potvrzovala a dále rozvíjela spekulativní informace", které šíří její bývalí kolegové z Věcí veřejných. Pokračuje tak v nedávno vzniklé tradici, kdy politici svá tajně zaznamenaná vyjádření označují za účelovou mystifikaci.

"Voláme po rychlém, jasném a vůči veřejnosti zcela srozumitelném řešení," uvedl ale k celé věci John na krátkém brífinku strany, kde sdělil, že jej záznam šokoval. Do jisté míry ale prý nahrávka vysvětluje události minulých dnů.  Nové informace podle něj vrhají nové světlo na proběhlé události i na budoucnost. "Nepochybujeme, že šlo o pokus o vnitrostranický puč řízený zvenčí," řekl John.

„Nyní nejde jen o ministerstvo vnitra, a ani nejde jen o Věci veřejné. Věříme, že koaliční strany vyvinou úsilí, aby v koaličním projektu i nadále spolupracovali," dodal pak šéf VV. 

Podle zdrojů redakce Týden.cz, která má k dispozici nahrávku bývalé členky VV Kristýny Kočí ze sobotní schůzky v kavárně, je totiž celá domnělá kauza ohledně uplácení ve VV pokusem o puč připraveným spolu s ODS.

Více čtěte:

Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV) pak v rozhovoru pro ČT 24 zmínila, že ta nahrávka je nová skutečnost. Podle ní by nyní bylo vhodné, aby ODS nyní vysvětlila alespoň na jednání K12 říci, o co v kauze jde.

„Nečekám ale od nich, že by nám dali nějaké stanovisko. Velmi by nás ale zajímala role poslance Tluchoře. My jsme od soboty vysílali jasné signály k našim koaličním partnerům. Jediný, který vzal na sebe presumci viny, byl ministr Vít Bárta, když podal rezignaci.  My jsme stále poukazovali na to, že chceme jednat a že nechceme bortit koaliční smlouvu. Já říkám, že to, jsme potřebovali, je začít se konečně bavit o dalším fungování koalice," zmínila dále Klasnová.  

Huml: Distancuji se od toho

Poslanec Stanislav Huml, který byl nedávno vyloučen z poslaneckého klubu VV, pak zmínil, že nemůže hodnotit pravost nahrávky, neboť na té sobotní schůzce nebyl.

„Můžu ale říci z toho, co jsem slyšel, že to je opravdu hlas Kočí, ale já jsem na schůzce nebyl. Pokud by to byla pravda, pak by to skutečně byl puč. Ale distancuji se od toho," zmínil Huml. Zdůraznil, že se od všeho distancuje, i od agentury ABL.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je to nekonečný seriál o české politice. "Oproti tomu, co předvádíme, my - politici, tak v televizi nyní běží strašná nuda. Věřím ale v to, že je ještě možné v této koalici pokračovat: Co mne na tom zajímá je fakt,  zda se skutečně jedná o intriky. Mohlo by pak jít o intriky uvnitř samotné koalice," řekl Schwarzenberg v rozhovoru pro ČT24.

Kočí prý potvrdila napojení na Tluchoře

O co v případu jde? Podle zdrojů redakce Týden.cz, která má k dispozici nahrávku bývalé členky VV Kristýny Kočí ze sobotní schůzky v kavárně, je totiž celá domnělá kauza ohledně uplácení ve VV pokusem o puč připraveným spolu s ODS.

Na nahrávce Kočí podle Týdnu hovoří například o svém spojení se šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem. Na dotaz jistého muže, zda plány současných rebelů nepřeválcují nějací kmotři ODS a oni pak dostanou jen nějakou náměstkyni, Kočí v nahrávce reaguje: "Ne, tahle akce je projekt společný, tři čtvrtě roku chystaný."

SLEDUJEME téma: Vládní krize a peníze za mlčení ve VV

Kočí se vyjadřuje třeba i k pátečnímu projevu Petra Nečase, ve kterém premiér oznámil, že požaduje nejen odchod ministra dopravy Víta Bárty, ale i ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše z Věcí veřejných.

"Oni furt počítají s tím, že se chtějí udržet u koryt. Ale paradoxně, u koryta jedinej, kdo se chce udržet, je Petr Nečas, kterej tímhle přichází o podporu. Tohleto ho donutit... udělat ten včerejší radikální krok ho donutil udělat prostě Petr (Tluchoř - pozn. red.) a regiony. Ty mu řekly: Jestli to neuděláš, my to necháme poslat do těch regionů a ty tě popravěj. Tys jim to vnitro dal, ty jsi ten, kdo za to může. A on se pochlapil a udělal to takhle, " říká na nahrávce Kočí.

Takoví ti Skokani...

Aktéři nahrávky poté probírají jednotlivé členy Věcí veřejných a baví se o tom, kdo by mohl odejít od VV a přidat se k trojici Kočí, Jaroslav Škárka a Stanislav Huml. "My jsme počítali s tím, že takoví ti Skokani (poslanec Petr Skokan - pozn. red.), takoví ti, co jim jde o prachy, o koryta, se seberou a řeknou si: Hele radši než přijít o funkci, nebo ten plat poslaneckej, tak do toho půjdu. A oni půjdou, až jim to jakoby dojde," říká Kočí na záznamu.

Celá nahrávka, kterou má Týden.cz k dispozici, obsahuje řadu dohadů o tom, proč někteří poslanci zatím neodešli z VV, co se děje uvnitř ODS, jak ji celou ovládá Petr Tluchoř i  o tom, jakým způsobem Jaroslav Škárka i Kristýna Kočí spolupracuje s deníkem Mladá fronta Dnes.

Škárka tomu moc nevěří

Předseda poslanecké frakce Karolína Peake (VV) se obává, aby se nejednalo o provokaci, zatímco Lenka Andrýsová o autenticitě nepochybuje a podivuje se, že poslance mohla podrazit předsedkyně klubu.

Naopak Jaroslav Škárka, který byl ze strany vyloučen, nevěří, že by Kočí něco podobného chystala. České televizi řekl, že nahrávka je jen profesionálně uměle sestavena a zveřejněným informací o dlouhodobé přípravě akce příliš nevěří.

Související:

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…