K romské národnosti se přihlásilo víc lidí než před deseti lety

15.12.2011 12:40

K romské národnosti se v letošním sčítání lidu přihlásilo více lidí než před deseti lety. Nyní jich bylo 13 150, v roce 2001 to bylo asi 11 700 osob.

K romské národnosti se přihlásilo víc lidí než před deseti lety
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Romské děti na kolotoči

Menší část ale letos uvedla pouze romskou národnost, většina se hlásila k romské v kombinaci s českou či moravskou národností. Vyplývá to z předběžných výsledků letošního sčítání lidu, které dnes na tiskové konferenci představilo vedení Českého statistického úřadu.

Nejvíce lidí, a to 6 732 104, se přihlásilo k české národnosti, druhá nejsilnější s 522 474 obyvateli je národnost moravská a na třetím místě slovenská s 149 140 lidmi.

Podle statistiků se ale obyvatelé České republiky přestávají ke své národnosti hlásit. V letošním sčítání lidu využilo možnost neodpovědět 2,74 milionu lidí, přičemž v roce 2001 nechtělo o své národnosti hovořit jen 173 000 obyvatel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…