Kalousek chtěl po poslancích 80 tisíc ročně, ti to odmítli

10.01.2012 21:29

Být členem, respektive poslancem TOP09 není levná záležitost. Minimálně musíte na příspěvcích odvést do stranické kasy čtyřicet tisíc korun ročně. U sociálních demokratů vyjde členství ale ještě dráž. Komunisté společně s ODS a Věcmi veřejnými naproti tomu nechávají odvody na libovůli jednotlivců.

Kalousek chtěl po poslancích 80 tisíc ročně, ti to odmítli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Na poslaneckém klubu TOP09 si poslanci „dobrovolně“ odhlasovali výši členského příspěvku pro poslance 40 tisíc korun ročně. „Je to tak, původně navrhoval Miroslav Kalousek 80 tisíc, s tím ale klub nesouhlasil, nakonec jsme to snížili na těch 40 tisíc,“ potvrdil redakci poslanec TOP09 Rudolf Chlad. Členský příspěvek je u Topky z 60 procent příjmem regionální organizace.

ČSSD je však ve výši členského příspěvku nekompromisnější. “U nás je výše poplatku progresivně odstupňována, a to rozhodnutím Ústředního výkonného výboru. Základní příspěvek je 300 korun měsíčně, snížený pro důchodce 150 Kč a pak se výše zvedá úměrně s výkonem funkce, kterou dotyčný zastává, poslanci platí minimálně 50 tisíc ročně,“ vysvětluje redakci předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Jeroným Tejc.

Po odchodu expředsedy Jiřího Paroubka a poslance Jiřího Šlégra má strana už jen 54 poslanců, tedy o dva víc než ODS, kterou opustil Martin Doktor. I přes vysoké příspěvky poslanců má ČSSD problémy z hospodařením.  Celkový dluh vyčíslil předseda její kontrolní komise Martin Starec na 360 milionů korun.

Patří to k bontonu

U komunistů, kde by člověk v návaznosti na program strany čekal ještě výraznější daňovou progresi, je ovšem výše příspěvku založena na dobrovolnosti. „Pro řadové členy je to půl procenta z příjmu, minimální částka je dvacet korun, ale nejbližší sjezd bude jednat o návrhu navýšení na třicet korun,“ konstatuje předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Povinná výše příspěvku pro komunistického poslance ovšem definovaná není. „ Každý dává, co může, patří to tak nějak k bontonu. Já jsem za minulý rok přispěl 150 tisíc, “ sdělil redakci poslanec.

Decentralizováno

ODS je oproti ostatním stranám ve stanovování výše příspěvku velmi benevolentní. „Není žádný centrální výnos, jednotlivá sdružení si výši členského příspěvku nastavují sama. Konkrétně u nás v Opavě může poslanec platit stejně jako řadový člen.  Platí ale, že minimum pro výdělečně činné je 500 a nevýdělečně činné 200,“ vysvětluje redakci systém předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. ODS podobně jako sociální demokraty trápil dluh okolo čtvrt miliardy korun, strana proto musela přistoupit k prodeji sídla na Jánském vršku na Malé Straně.

Teď se to vyplatí

Běžná taxa Věcí veřejných je nastavena tisíc korun, pro studenty, účastníky rodičovské dovolené a důchodce pak ponížena na dvě stě. Případný vstup do VV je nutno dobře načasovat, aby člověk získal za málo peněz hodně muziky. „Máme fixní termín, kdy se roční členský příspěvek platí, právě teď se vstup vyplatí nejvíc,“ láká potenciální zájemce novopečený tiskový mluvčí Pavel Reichard. Progrese odvíjející se od funkce, kterou člen zastává, u Véček zavedena není. " Pokud samozřejmě někdo chce přispět víc než příspěvkem, řeší to formou daru," konstatuje mluvčí. Mezi největší donátory VV patří Zdeněk Bakala, Vít Bárta a Michal Babák.

 

Strana  Počet poslanců
ČSSD 54
ODS 52
TOP09-STAN 41
KSČM 26
VV 21
Nezařazení 6

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…