Když Fiala hovořil o Klausovi, možná už věděl, že dá sbohem ODS

31.10.2012 17:12

Protože Radim Fiala, jeden z rebelujících poslanců ODS, se rozhodl vystoupit ze strany, připomeňme, co řekl v této souvislosti minulý týden pro Český rozhlas. Radiožurnálu se totiž svěřil s tím, že nikoliv Petr Nečas, ale Václav Klaus by podle jeho mínění měl řídit ODS.

Když Fiala hovořil o Klausovi, možná už věděl, že dá sbohem ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

Jeden ze šesti rebelujících poslanců Radim Fiala po patnácti letech opustil ODS. Poslanecký mandát si ale chce nechat a ve sněmovně prý bude dál podporovat Nečasovu vládu. Vládní strany přesto přišly o většinu v Poslanecké sněmovně. Důvodem Fialova rozhodnutí jsou zásadní názorové rozdíly, zejména v otázce zvyšování daní. Ovlivnilo jej prý i to, že ODS není schopna vyvodit hlubší závěry z výsledků voleb.

„Odstupuji ze všech stranických funkcí - tj. člen Výkonné rady ODS, člen Regionální rady ODS Olomouckého kraje, a zároveň ukončuji členství v Občanské demokratické straně,“ uvedl Fiala dnes v prohlášení pro ParlamentníListy.cz, které tak o jeho odchodu z „modré strany“ informovaly jako první.

Připomeňme, co ale tento rebelující poslanec řekl minulý týden pro Český rozhlas. Radiožurnálu se totiž svěřil, že pro ODS by bylo nejlepší, kdyby se do jejího čela vrátil Václav Klaus. Politik jako on totiž podle něj české pravici chybí. Fiala také prohlásil, že některé prezidentovy myšlenky si bere za své a zcela se s nimi ztotožňuje. Zmínil zejména názory na Evropskou unii, či na životní prostředí.

Beru si Klausovy myšlenky za svoje

„Některé jeho myšlenky si beru za svoje, ať jsou to myšlenky o Evropské unii, ať jsou to myšlenky o životním prostředí. Jsou to věci, které mě velmi konvenují a myslím si, že takový politik v pravicové politice dnes rozhodně chybí, takže já bych to uvítal,“ uvedl Fiala na dotaz moderátora Martina Veselovského, zda by se mu líbilo třeba to, aby ODS vedl v budoucnu právě Klaus.

„Na druhou stranu odpovím upřímně, že nevím, proč by to (Klaus) dělal,“ dodal k otázce na Klausův návrat do ODS. Podle něj se o této věci uvnitř ODS často mluví jaksi „imaginárně“, ale neslyšel prý nikdy nic konkrétního o tom, že by někdo skutečně o této věci s prezidentem hovořil, že by tedy existovala nějaká reálná možnost. „Ale slyšel jsem o tom, že by si jeho návrat spousta lidí přála. Ano, já bych si to přál také,“ doplnil.

Václav Klaus je spoluzakladatelem ODS a dlouhá léta byl v jejím čele. Předsedou občanských demokratů byl od roku 1991 až do roku 2002, pak se stal čestným předsedou. V roce 2003 se stal druhým prezidentem České republiky, když ve funkci vystřídal Václava Havla. Jeho druhé prezidentské funkční období skončí na začátku příštího roku.

Dodejme, že volební kongres ODS proběhne už tento víkend. Post předsedy strany bude zde znovu obhajovat Petr Nečas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…