Ke kandidatuře na ministra školství se Fiala vyjádří dnes

30.04.2012 12:27

Bývalý rektor brněnské Masarykovy univerzity Petr Fiala je nejvážnějším kandidátem na uvolněné místo ministra školství. Premiér Petr Nečas jeho jméno konzultoval s koaliční TOP 09, která s návrhem souhlasí. Profesor politologie má své rozhodnutí o tom, zda funkci přijme, oznámit dnes.

Ke kandidatuře na ministra školství se Fiala vyjádří dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto


Premiér Petr Nečas konzultoval s koaliční TOP 09 jméno Petra Fialy, bývalého rektora brněnské Masarykovy univerzity, jako možného ministra školství. Resort je bez ministra od konce března, kdy z funkce odstoupil Josef Dobeš. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Fialu označili za člověka, který má vysoký odborný kredit a je dobrým kandidátem.

Podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky je rozpočtový výhled ministerstva školství tak špatný, že ani respektovaný odborník nedokáže situaci v resortu vylepšit. Podle něj nebude mít Fiala ve vládě natolik silný mandát, aby mohl prosadit změny v resortu. V něm má dojít ke snížení počtu regionálních škol, hrozí pokles platů učitelů, problémem je špatné čerpání prostředků z fondů EU.

Bývalý rektor oficiálně osloven ještě nebyl

Sedmačtyřicetiletý politolog Petr Fiala byl v září 2011 jmenován hlavním vědeckým poradcem premiéra. V letech 2009 až 2011 byl předsedou České konference rektorů. Fiala v neděli vzkázal, že se vyjádří v pondělí, ale oficiální nabídku zřejmě dosud nedostal. Zpravodajská ČT24 totiž informovala, že čeká, zda ji dostane, a pak se vyjádří.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…