Kladenský radní prý chtěl ovlivnit konkurenční kandidátku

30.09.2010 7:23

Vrcholný představitel kladenské ODS prý usiloval o odchod jednatele zdejšího fotbalového klubu z kandidátky strany Volba pro Kladno (VPK). Tu vede bývalý kladenský primátor Milan Volf a kandiduje za ni i Jaromír Jágr starší, otec české hokejové legendy, která nyní hraje za ruský Omsk. Ukazuje se, že podzimní volební souboj o magistrát tohoto středočeského města bude probíhat ve znamení kladenského sportu a jeho financování.

Kladenský radní prý chtěl ovlivnit konkurenční kandidátku

Eduard Novák je jednatelem fotbalového klubu SK Kladno. I jej přesvědčil bývalý primátor Milan Volf ke kandidatuře za jeho politické uskupení s názvem Volba pro Kladno (VPK). A to se podle Nováka i jeho kolegů z klubu nelíbí středočeskému a kladenskému radnímu Radku Větrovcovi (ODS).

„Přišel na zasedání vedení klubu a vyjádřil nelibost nad kandidaturou pana Nováka za VPK. Naznačil nám, že není dobře, když pan Novák kandiduje a pokud na té kandidátce zůstane, naše finanční problémy by se po volbách mohly značně prohloubit," řekl ParlamentnímListům.cz šéf SK Kladno Josef Drahota.

Radní Větrovec: Bojí se, že budou muset splatit dluh

„Ano, s vedením SK Kladno jsem se sešel kvůli převodu fotbalového stadionu na město. Na něj je uvaleno věcné břemeno, takže to musí schválit Ministerstvo financí. Pan Novák městu slibuje, že potřebný dokument je už na cestě a převodu nic nebrání. Jenže to už slibuje dlouho, to jsem také lidem z SK na schůzce naznačil, o jeho kandidatuře za VPK ale nepadlo ani slovo," reagoval pro Palramentnílisty.cz Větrovec.

Středočeský radní prý zná důvod údajného tlaku, který lidé z klubu vyvíjejí směrem k vedení města. „Magistrát jim poskytl dotaci 12 milionů, to jim ale na hospodaření nestačilo a potřebovali další peníze. My jsme je poskytli jako půjčku, za kterou lidé z vedení SK ručí vlastním majetkem. Asi se bojí, že rada města vzniklá po volbách bude chtít peníze zpět, datum splatnosti je totiž 31. 12. 2010," uvedl dále Větrovec.

ODS má prý z Jágra strach

Tato přestřelka ukazuje situaci, která v Kladně panuje poté, co bývalý primátor Milan Volf v prosinci minulého roku vystoupil z místní ODS a založil vlastní politické uskupení Volba pro Kladno.

Pro svou kandidátku přesvědčil místní známé osobnosti, z nichž nejvýraznější je bezesporu otec české hokejové legendy Jaromíra Jágra. „On je tady na Kladně nezpochybnitelná osobnost, je všemi respektován jako člověk, který vychoval Jardu Jágra. A z toho má zdejší ODS strach, je jim jasné, že by volby nemuseli vyhrát," tvrdí Milan Volf. Kladenská ODS prý navíc nemá na to, aby proti Jágrovi st. šla do ostré kampaně, napadat "starého pána" si prý v hokejovém městě netroufne nikdo.

„Jde mi o změnu ve způsobech, kterými se zde zadávají veřejné zakázky, chci, aby tu vyhrávala vždy ta nejlepší nabídka. Máme na kandidátce nezávislé lidi, lékaře, podnikatele, profesionály z různých oborů, kteří nepotřebují ve funkci vydělávat. Chceme pomoci městu. Kdyby tu bylo vše v pořádku, asi se nám nepodaří takovou kandidátku sestavit," říká o VPK sám Jaromír Jágr starší. Jeho samotného se prý nikdo k odstoupení z Volfovy kandidátky přesvědčit nepokoušel. „To by si tu nikdo nedovolil," dodává s úsměvem.

Peníze na hokej

O Volfově straně se ale často v Kladně hovoří jako o uskupení, které má zajistit především peníze pro kladenský hokej. Jágr starší je prezidentem klubu, Volf pak jeho výkonným ředitelem. Oba muži si pak údajně mají vítězstvím ve volbách zajistit stavbu nové hokejové haly. Ta současná totiž v nejbližší budoucnosti přestane v roce 2014 vyhovovat pro extraligové zápasy.

To ostatně naznačuje i Volfův protikandidát, primátor Dan Jiránek (ODS). „Z vyjádření pana Jágra st. ta kandidatura tak vypadá. Město o halu usilovalo v době před krizí, kdy šla financovat z peněz kraje, města i z evropských fondů. Tehdy by to stálo 850 milionů, dnes při poklesu cen stavebních prací ještě méně. Ale teď na to peníze nejsou, město přišlo o 200 milionů ročně, kraj peníze také nemá. Navíc by město mělo 3 ledové plochy, na halu tu také není místo," řekl ParlamentnímListům.cz Jiránek.

Současný primátor byl ve Volfových časech jeho náměstkem. Spor o výši příspěvků na městský sport, konkrétně hokej, se nakonec stal příčinou rozchodu úspěšné magistrátní dvojice, shodují se oslovení kladenští občané.

Volf: Žádnou novou halu nechceme

„Hokejovou motivaci" ale lidé z VPK rezolutně odmítají. A to i ve volebním programu, kde slibují, že se zasadí o rekonstrukci stávajícího stadionu. „My už halu stavět nechceme, ačkoliv by taková multifunkční stavba městu pomohla například při pořádání kulturních akcí. Zanedbaných lokalit je tu totiž mnohem více, kulturní dům je ve stejném stavu jako hokejový stadion, sociální politika je tu strašná. Naše kandidátka ukazuje, že to nemůže být jen o sportu. Kladno má nádech moderního města, mělo pořádný „drive" a šlo dopředu, jenže teď začíná trochu stagnovat. Přitom má obrovský potenciál," říká Jágr starší.

VPK slibuje ve svém programu například levný prodej městských bytů, rekonstrukci kladenského divadla či vybudování nového hudebního klubu pro mladé, který ve městě citelně chybí.

Sám Volf podle svých slov doufá, že naváže na své působení v roli primátora. „Na magistrátu se toho mnoho nezměnilo od dob, kdy jsem odešel, takže budu pokračovat," říká Volf. Své úspěchy ve vedení města považuje za důvod, proč nebyl zařazen na kandidátku ODS, díky čemuž v prosinci minulého roku stranu opustil. Šéfové místní organizace se prý bojí, že by populární primátor ohrozil pozici současných špiček kladenské ODS. „Ve srovnání s mým funkčním obdobím se snížil rozpočet města, nedaří se stejně efektivně čerpat evropské peníze," dodává Volf.

Mítinky nejsou třeba, všichni nás znají

Volfovo uskupení je zajímavé mimo jiné tím, že neplánuje velká veřejná vystoupení svých kandidátů. „Mítinky nebudou, lidi na kandidátce jsou tu tak známí, že je netřeba Kladeňákům představovat," tvrdí Volf. Za samotnou kampaň utratí VPK částku v řádu statisíců, uskupení si ji platí z vlastní kapsy.

Městu v současné době dominuje obří plátno s tvářemi Volfa a Jágra staršího na fasádě hotelu Kladno, který patří právě Jágrovi. Poněkud rozporuplné ohlasy pak vyvolal další velký billboard, který strana umístila vedle silnice na Prahu, poblíž Památníku Lidice.

Související:

Jágrův otec jde do politiky, syn podporu neplánuje

Volební billboard u Památníku Lidice musí zacouvat do pole

Předvolební hádanice o kladenský „zimák"

Kladno: Ministerstvu vnitra se nelíbí kladenská vyhláška proti hazardu

Hamerský: V Kladně budou nejspíš nezvykle dvě kandidátky VV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…